"2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri"ne doğru

Konya Valisi Erol:- "Bundan sonrasında Hazreti Mevlana'yı anma kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlamasında, Ateşbaz-ı Veli etkinlikleri de yer alacak"- Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek:- "Ateşbaz-ı Veli gibi zatlar, Konya'mızın sırlarıdır. Bu a

"2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri"ne doğru
Yayınlanma:

KONYA (AA) - Konya Valisi Muammer Erol, "Bundan sonrasında Hazreti Mevlana'yı anma kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlamasında, Ateşbaz-ı Veli etkinlikleri de yer alacak" dedi.

Konya'da 24 Ekim'de düzenlenecek "2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri" etkinliklerine ilişkin, bir otelde basın toplantısı düzenlendi.

Erol, burada yaptığı açıklamada, kentte, Şeb-i Arus törenleri, Uluslararası Mistik Müzik Festivali, Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yarışması gibi bu etkinliğin de yüz akıyla gerçekleştirileceğine inandığını söyledi.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'in İstanbul'da başlattığı etkinliğin, ikinci kez Konya'da yapılacağını anlatan Erol, şunları kaydetti:

"2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri, Konya'nın tanıtılması noktasında güzel bir etkinlik olacaktır. Bundan sonrasında Hazreti Mevlana'yı anma kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlamasında, Ateşbaz-ı Veli etkinlikleri de yer alacak. Düzenlenecek sempozyum ve Meram Belediyemizin yapmayı düşündüğü sosyal tesisle, Ateşbaz-ı Veli'nin türbesi olan Konya'da bu çalışmalar maya tutar diye düşünüyorum. 'Aşçıların piri' denilen Ateşbaz-ı Veli'nin türbesinin Konya'da olması da aşçıların kente gelmesini hızlandıracaktır."

- "Ateşbaz-ı Veli gibi zatlar, Konya'mızın sırlarıdır"

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Ateşbaz-ı Veli'nın, Türk İslam kültürü ve milletin ortak değerlerini yansıttığını dile getirdi.

Etkinlikler çerçevesinde yapılan çalışmaların, kültürün tanıtılmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Akyürek, her şehrin bir hikayesinin, sembolünün bulunduğunu belirtti.

Hikayesi bulunan şehirlerin ise güçlü olduğunu söyleyen Akyürek, "Konya'nın da hikayesi, değerleri, mana yıldızları çoktur. Bu mana yıldızlarımızdan 68 cami ve türbenin restorasyonunu tamamladık. 'Şehirler kendine ait hissetmediğine, sırrını ve esrarını açmaz' diye bir ifade vardır. Ateşbaz-ı Veli gibi zatlar, Konya'mızın sırlarıdır. Bu anlamda bu etkinliği önemsiyorum ve çok faydalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ateşbaz-ı Veli'nin Konya'nın önemli bir değeri olduğunu bildirdi.

Mevlana, Sadreddin Konevi, Ateşbaz-ı Veli türbelerinin yer aldığı kısımlar için bazı projeler hazırladıklarını kaydeden Toru, "Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin altında kültür ve sanat atölyelerinin olduğu, mutfak kültürü müzesi ve Osmanlı tatlarının sergilendiği bir mutfak oluşturmak için de çalışmaları başlattık" dedi.

Adnan Şahin de Ateşbaz-ı Veli'yi dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

Toplantıda, Konya İl Kültür Müdürü Mustafa Çıpan da Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin hayatı ve Mevlana dergahındaki mutfağın Mevlevilik'teki önemini, sinevizyon eşliğinde anlattı.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.