2017’de Konya'da 8 obruk oluştu!

Türkiye’nin en fazla obruk oluşan illerinden olan Konya’da 2017 yılında 8 obruk meydana geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fetullah Arık, vatandaşları bilinçsiz su kullanımı konusunda uyardı

2017’de Konya'da 8 obruk oluştu!
Yayınlanma:

Türkiye’de en fazla obruk oluşumunun yaşandığı Konya’da 2017 yılı içerisinde şuana kadar 8 obruk meydana geldi. Derinlikleri yaklaşık olarak 50 metreyi bulan obruklar bölgede bulunan vatandaşları da tedirgin etmeye devam ediyor. Oluşan obruklar ile ilgili önemli bilgiler veren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr.  Fetullah Arık, obrukların yer altı su kaynaklarının çekilmesinden dolayı oluştuğunu söyleyerek vatandaşların su kullanımlarını bilinçli olarak kullanması gerektiğinin altını çizdi. Can kaybının yaşanmaması için vatandaşların özellikle tarım çalışmaları sırasında dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Arık, “Bu çöküntüler konutlar ve yerleşim alanlarının bulunduğu bölgelerde olursa tabi ki insanlara zarar verir. Obruklar sadece günümüzde oluşmamıştır geçmişte de oluşmuştur. Oluşmaya da devam etmektedir. Şu anda 300’e yakın obruk bulunmaktadır. Son zamanlarda obrukların biz daha çok farkına varır olduk.Obrukları önleme şansımız yok ama biraz daha erteleme şansımız var. Bununda çözümü yer altı sularının biraz daha bilinçli kullanılmasıdır” dedi. 

YER ALTI SULARI DÜŞTÜĞÜ SÜRECE OBRUKLAR MEYDANA GELİR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, yer altı su seviyeleri düştüğü sürece obruk oluşumlarının devam edeceğini söyleyerek şu şekilde değerlendirmelerde bulundu:  “Obruk oluşumlarının sebebi jeolojiktir. Oradaki bulunan kaya birimlerinin mitolojik özelliklerine bağlı olarak oluşuyor.Eriyebilir kayaçların erimesi sonucunda, altta oluşan boşlukların giderek genişlemesi ve üst tabakasını zamanla ani çökmesiyle meydana gelir.Aslında yani obruklar karstik yapılardır. Obrukların oluşması doğal bir olaydır. Durdurma gibi bir şansımız bulunmamaktadır. Obruk oluşumlarının azaltılması için suyla etkileşim konusunda bir şeyler yapılabilir. Konya kapalı havzası içerisinde özellikle Karapınar, Çumra bölgesinde oluşan obrukların büyük çoğunluğu insuyu formasyonu ve su etkileşiminden kaynaklanıyor. Obruklar sadece günümüzde oluşmamıştır geçmişte de oluşmuştur. Oluşmaya da devam etmektedir. Şu anda 300’e yakın obruk bulunmaktadır. Son zamanlarda obrukların biz daha çok farkına varır olduk. Bunun nedeni de bize daha yakın olmasıdır. Yada insanların tarım yaptığı alanlar da daha çok sık görülmesidir. Geçmişte oluşan obruklar nitekim daha yükseklerde meydana geliyordu. Bunun nedeni ise yer altı sularının yüksekte bulunmasıydı. Yer altı su seviyeleri düştükçe obruklar tarlalarda, yaylalarda daha fazla oluşmaya başladı. Bundan dolayı da biz obrukları daha ciddi bir şekilde gözlemeye başladık. 

2017 YILINDA 8 OBRUK OLUŞTU

Obruk sayılarının geçen yıla oranla bu yıl biraz daha fazla olduğunun altını çizen Arık, “Kaçak kuyu açımlarından dolayı da yer altı suyu seviyesi her geçen gün düşmektedir.Yer altı su seviyelerinde yıllık ortalama 1-1,5 metre seviyelerinde azalmalar yaşanmaktadır. 50 yıllık bir süre içerisinde de 30 ile 50 metre arasında düşüşler gerçekleşti.  Örneğin yer altı suyu 30 metre düştüğü için obruklarda 30 metre daha sığ bölgelerde görülüyor. 2017 yılında sayıca tespit edebildiğimiz obruk sayısı 8 tane. Ama bunlar büyük derinlikler şeklinde değil de küçük çöküntüler şeklinde. Hotamış civarında 2 tane birden oluştu. Karapınar’ın kuzeyinde 3 yada 4 tane oluştu. Bunlar bizim test edebildiğimiz sayılar. Geçen yıla oranla sayılarda biraz artış var. Ancak vatandaşlar oluşan küçük çaptaki obrukları korkularından yetkililere söyleyemiyor üzerini kapatıyor. Bundan dolayı net bir sayı vermekte iyi olmaz.”İfadelerini kullandı. 

VATANDAŞLAR TARIM ÇALIŞMALARI SIRASINDA DİKKATLİ OLSUN 

Obrukların insan sağlığı açısından da tehlikeli olduğunu vurgulayarak vatandaşlara tarım çalışmaları yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Arık, “Obruk, özellikle son yıllarda yer altı suyu seviyesinin azalmasına bağlı olarak tarlalarda ve yerleşim alanlarında görülüyor. Bu çöküntüler konutlar ve yerleşim alanlarının bulunduğu bölgelerde olursa tabi ki insanlara zarar verir. Tarım makineleri de toprak üzerinde çalışmalar yapıyor. Buda obruğu etkileyen titreştiren bir etken. Yani tarımsal faaliyetler yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Bu bölgede enerji ihtisas alanları da bulunuyor. O alanlarda yapılacak olan yatırımların sağlığı için araştırması gerekir. Araştırmalar da yapılıyor. KOP’un desteklediği bir araştırma projesini şuanda MTA yürütüyor. Bazı bölgelerde raporlar hemen hemen tamamlandı. Obrukları önleme şansımız yok ama biraz daha erteleme şansımız var. Bununda çözümü yer altı sularının biraz daha bilinçli kullanılmasıdır” diyerek de sözlerini tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.