25 bin hasta organ nakli bekliyor

Avrupa Konseyi, 2016 Organ Nakli Bülteni’ni verilerine göre Türkiye organ naklinde 13. sırada yer aldı

25 bin hasta organ nakli bekliyor
Yayınlanma:

Organ bağışı konusunda bir önceki yıla oranla ciddi bir artış olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci,“Bugün itibariyle Türkiye’de beyin ölümünden sonra organlarını bağışladığını ibraz eden, toplam 258.868, Konya’da ise 4.283 organ bağışçısı bulunmaktadır. Konya 81 il içinde 15. sırada yer almaktadır” diye konuştu.

EN ÇOK BÖBREK HASTALARI NAKİL İÇİN BEKLİYOR
Ulusal bekleme listesine göre Türkiye’de toplam 25.111 hastanın nakil beklediğini belirten Küçükkendirci, “Konya’da Ulusal bekleme listesinde 542 hasta organ nakli için beklemektedir. Bunlar; 3 pankreas, 43 karaciğer, 496 böbrek hastası yer almaktadır” dedi. En çok böbrek hastasının organ nakli için beklediğine dikkat çeken Küçükkendirci, “Ulusal bekleme listesinde toplam 21.820 hasta böbrek nakli için beklemektedir. Bunları sayısallaştırırsak, böbrek nakli bekleyen hastalardan sonra sırasıyla karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, kalp kapağı ve ince bağırsak nakli bekleyen hastalar takip etmektedir” diye ifade etti.

En sık yapılan organ naklinin böbrek olduğunu söyleyen Küçükkendirci, “İnsanda çift olduğundan ve tekiyle bile normal bir yaşam sürdürebildiğinden böbrek nakli, en sık yapılan nakildir. Doku nakli olarak, kornea ya da deri nakli en kolay yapılacak nakildir. Çünkü bağışıklık sisteminin minimum seviyede baskılanması nakil işleminin başarılı olmasını sağlamaktadır” şeklinde konuştu. Bağışlanan her organın nakle müsait olduğunu ancak bunlardan sadece beyinin nakli yapılamadığını söyleyen Küçükkendirci, “Beyin nakli yapılamayan tek organdır. Böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas ve ince bağırsak gibi organlar ile kalp, kalp kapağı, kornea, kemik iliği ve deri gibi doku nakilleri yapılmaktadır. Dünya’da yapılabilen her türlü organ nakli şu an ülkemizde yapılmaktadır” dedi.

“EMPATİ EKSİKLİĞİ YAŞIYORUZ”
Organ bağışının her geçen zaman içerisinde arttığını, ama bağış konusunda yeterli olmadığını kaydeden Küçükkendirci, “Bu konuda empati eksikliği yaşadığımızı söyleyebiliriz. Kendimizin veya sevdiklerimizden birinin organ nakline ihtiyacı olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçeriz? Bir gün daha bizimle kalması için neleri feda edebiliriz? Hepimizin, bu soruların cevaplarını düşünmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HER ORGAN HER HASTAYA UYMAZ”
Bağışı yapılan her organın nakil için şartları farklılık gösterdiğini söyleyen Küçükkendirci, “Organ nakli için bir takım şartları da bulundurması gerekir. Kan grubu uyumu temelinde doku uyumu, yapacağı fonksiyonun kapasitesi gibi bazı kriterler dikkate alınır. Organın bir bebekten alınıp yetişkine takılması durumunda yeterli olamayacağı ya da yetişkinden alınan bir organın bir bebeğin vücuduna sığdırılamayacağı gibi örneklendirebiliriz” dedi. Sağlıklı her bireyi organ bağışı için davet eden Küçükkendirci, “18 yaşını doldurmuş akli dengesi yerinde olan her bireyin, İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve ilimizde faaliyet gösteren hastaneler bünyesinde bulunan organ bağış birimlerine şahsen müracaat ederek organ bağışında bulunabilirler” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.