Dolu Konya’da 76 milyon TL zarara yol açtı (Özel Haber)

Konya'nın 14 ilçesinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle zarar gören tarım arazilerinin hasar tespit çalışmasına başlandığı ve ilk izlenimlere göre zararın büyük olduğu öğrenildi.

Dolu Konya’da 76 milyon TL zarara yol açtı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Edinilen bilgilere göre Konya’da etkili olan dolu yağışı ilk belirlemelere göre ekili tarım arazilerinde büyük hasarlara yol açtı. Seydişehir, Ahırlı, Yalıhüyük, Bozkır, Akören, Meram, Selçuklu, Karatay, Sarayönü, Cihanbeyli, Kadınhanı, Çumra, Altınekin ve Hadim ilçelerinde etkili olan dolu yağışı;  tahıl ürünleri, meyve  ve sebze ürünlerinin  ekili olduğu alanlarda yüzde 80 ve 100 oranında zarara yol açtı. Şu ana kadar 4 ilçede 50 bin dekar alanda zarar tespit çalışmalarının tamamlandığı ve geriye kalan 10 ilçede ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ekipleri tarafından aralıksız zarar tespit çalışmalarının sürdürüldüğü öğrenildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinden alınan ön bilgiye göre; zarar gören tarım ürünü ekili alanların toplamda yaklaşık 155 bin dekar olduğu, ürün grubuna göre doludan zarar görme oranı yüzde 65 tarla ürünleri, yüzde 30 meyve ürünleri, yüzde 5 oranında da sebze ürünlerinin olduğu ve toplam maddi zararın 76 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.  Dolunun vurduğu bazı tarım arazilerinde ise  meydana gelen çamurdan dolayı hasar tespit çalışmalarının yapılamadığı belirtilirken, 1 hafta içerisinde zararın boyutunun netleşeceği öğrenildi. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada vatandaşlara uyarılarda bulunarak, yağışların önümüzdeki günlerde etkisini sürdüreceği belirtildi.

“YETKİLİLERDEN ÇİFTÇİMİZE DESTEK OLMALARINI İSTİYORUZ”

Dolu yağışından etkilenen ilçelerin başında gelen Meram’da hasar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ilk tespitlere göre çiftçinin zararının büyük olduğunu aktardı. Dolu yağışının Meram’ın bütün mahallerinde etkili olduğunu belirten Başkan Yağız, “ Meram ilçemizin bütün mahallelerinde etkili olan dolu yağışı sadece sebze ve meyve ürünlerine değil, hububat ürünlerimize de ciddi zararlar verdi. Çiftçimiz zaten zor şartlar altında üretim yapmaya çalışıyordu ama yaşanan dolu afetiyle bütün emekleri zayi oldu. Yaşadığımız bu doğal afet karşısında yetkililerden çiftçimize destek olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘BİRÇOK ÇİFTÇİMİZİN TARIM SİGORTASI YOK’

Çiftçilerin yaklaşık yüzde 70’ine yakınının tarım sigortası bulunmadığını belirten Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Uyanık ise “ Çiftçilerimiz ağır maliyetlere rağmen ekim yaptı, ama ürünlerini dolu vurdu. Birçok çiftçimizin tarım sigortası yok, yetkililerden yardım istiyoruz” dedi. Tarım ürünlerinde oluşan büyük hasarlardan dolayı üretimin azalacağını ve bununda fiyatlara yansıyacağını vurgulayan Uyanık, “ Dolu özelikle bir ay önce ektiğimiz domates, biber, salatalık, patlıcan vb. sebze fidelerini yıktı. Bazı ürünlerimizin ise hasadı yaklaşmıştı ama maalesef afetle karşı karşıya kaldık. Üretimin artmasını beklediğimiz bir dönemde böyle bir durumun yaşanması hem tüketici hem de üreticiyi zor durumda bırakacak ve sebze fiyatlarına etki edecektir. Ürünleri zarar gören çiftçilerimiz yeniden sebze fidesi ekecek ama 40 günlük bir kayıpları olacaktır. Bu 40 günlük üretim boşluğunda ister istemez fiyatlar az da olsa yükselecek” şeklinde konuştu.Dolunun meyve ağaçlarında bulunan ürünleri de döktüğünü belirten Başkan Uyanık, “ Hasar bulunan sebze fidelerinin yerine yenisinin ekilmesiyle bu sene yeniden üretim yapılabilir ama meyve ağaçları için maalesef aynı durum söz konusu değil. Dolu özellikle başta ceviz olmak üzere, kayısı ve kiraz ağaçlarında bulunan ürünleri döktü” ifadelerinde bulundu.  Özel Haber: Müslüm Evci 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.