800 yıllık camide korkutan yangın!

Alâeddin Tepesi’nde bulunan Selçuklu döneminden kalma yaklaşık 800 yıllık Alâeddin Camisinde yangın çıktı.

800 yıllık camide korkutan yangın!
Yayınlanma:

Selçuklu döneminden kalma yaklaşık 800 yıllık Alâeddin Camisinin inşasına Sultan Birinci Mes’ud zamanında başlanmıştır. Cami, Sultan Alâeddin Keykubad devrinde ise son şeklini almıştır. Bu nedenle Alâeddin Cami olarak anılmaktadır. Kaynaklara göre, Alâeddin Cami,

çeşitli devirlerde tamirler görmüştür. Arşiv kayıtlarında 16. asırda yapılan tamirattan bahsedilmektedir. Yine bu tamirattan bir tanesinin, doğu tarafında bulunan kapının üstündeki kitabede 1889-1890 yıllarında Sultan İkinci Abdülhamid Hanın fermanıyla yapıldığı yazılmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve İkinci Dünya Savaşı sırasında depo olarak kullanılan Alâeddin Cami, daha sonra ibadete kapatılmıştır. Caminin bulunduğu tepenin toprağının kayması, caminin çevresindeki yapı örtüsünün ortadan kalkmasıyla duvarların çatlaması ve yapının tehlike arz etmesinden dolayı Alâeddin Cami, tekrar kapatılarak tamirata alınmıştır. 

13. ASIRDAN KALAN CAMİDE YANGIN ÇIKTI!

Çeşitli devirlerde tamirler gören 800 yıllık Alâeddin Camisinin, yapı malzemesinin uzaklardan getirildiğini haber veren kaynaklar da vardır. Hemen hemen kendisinden önceki her devri içine alan malzemenin kullanılmış olması tarihi caminin göze çarpan bir özelliğidir.13. asırdan kalma tarihi camide akşam saatlerinde bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Restorasyon çalışmalarının devam ettiği tarihi camide çıkan yangını gören vatandaşlar, olayı itfaiye ve polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kontrol altına alırken polis olayla ilgili soruşma başlattı.

BAŞKAN AKYÜREK İNCELEMELERDE BULUNDU

Alâeddin Camisinde incelemelerde bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Camide, restorasyonda kullanılan malzemelerden kaynaklanan bir yangın tehlikesi atlatıldı. Ancak yangın büyümeden söndürüldü. Yangına İtfaiye ekiplerimiz tarafından dikkatli bir şekilde hemen müdahale edildi. Yaptığımız incelemede çok ciddi bir hasar olmadığını gördük. Sadece tavanda bir miktar is oluşmuş. Hepimize geçmiş olsun” dedi.

Kader Eşiyok

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.