ABD'de önemli isimler Trump'ın kararını eleştirdi

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını duyurmasına, ABD’de önemli isimlerden kararı eleştiren açıklamalar geldi.

ABD'de önemli isimler Trump'ın kararını eleştirdi
Yayınlanma:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını duyurması dünyada tepki ile karşılanırken ABD’de de önemli isimlerden kararı eleştiren açıklamalar geldi.

 

Reed: ABD menfaatlerine yönelik kötü sonuçlar doğurabilir

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Kıdemli Üyesi, Rhodes Island eyaleti Senatörü Demokrat Jack Reed Trump’ın Kudüs kararını yapılış biçimi ve zamanlaması açısından ABD menfaatlerine yönelik kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada Reed şu ifadelere yer verdi:

"Müslüman karşıtı tweetlerden sonra bu da Trump’ın diğer bir pot kırması ve baskı olmaksızın yaptığı diplomatik hatalardan biri. Bu ilan zarar vericidir çünkü şu anda bölgede tansiyonun düşürülmesi ve iki devletli çözüm üzerinde çalışmak gerekir."

 Pelosi: Kalıcı bir barışa erişimi daha da zora sokacaktır

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat azınlık lideri Nancy Pelosi ise söz konusu kararın kalıcı bir barışın sağlanmasını zora soktuğunu kaydetti.

Kudüs’ü “Yahudi anavatanının ebedi başkenti” olarak tanımlayan Pelosi, “İsrail ile Filistin arasında müzakere edilmiş bir anlaşma olmadan ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak şimdi gereksiz bir şekilde kitle protestolarına yol açacak, tansiyonu arttıracak ve kalıcı bir barışa erişimi daha da zora sokacaktır.”

Af Örgütü’nden kınama 

Uluslararası Af Örgütü ABD Ortadoğu Direktörü Raed Jarrar ise Trump’ın Kudüs kararını kınayarak İsrail’in doğu Kudüs’ü işgalinin BM dahil uluslararası toplum tarafından yasadışı olarak tanındığını kaydetti.

ABD’nin bu adımla kendi uluslararası yasal sorumluluklarını ihlal ettiğini belirten Jarrar şu ifadelere yer verdi:

“Bu karar Trump yönetiminin Filistin halkının haklarının altını oyacak ve bölgede tansiyonu alevlendirecek düşüncesizce ve provokatif bir kararıdır. Başkan Trump, Kudüs’ü bir bütün olarak İsrail başkenti olarak tanıyıp ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini buraya taşıma kararı alarak uluslararası hukuku umursamadığını tekrar gösterdi."

Cumhuriyetçilerden Trump’a destek 

Trump’a karşı söz konusu olan tepkilerin yanı sıra birçok önemli isim de Trump’ın Kudüs kararını memnuniyetle karşıladı.

Tennessee Senatörü Bob Cokrer, Arizona senatörü John McCain, Florida Senatörü Marco Rubio ve Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan gibi Cumhuriyetçi kanattan birçok siyasetçi Trump’ın kararına yönelik destek açıklamaları yayınladı.

Washington Post: Siyaseten riskli

Bununla birlikte Amerikan medyasının karara temkinli yaklaşması dikkatlerden kaçmadı.

Washington Post gazetesi kararı uzun süredir söz konusu olan ABD politikasına ters bir karar olduğunu belirtirken Trump’ın Ortadoğu ve ABD müttefiklerinin uyarılarını dikkate almamasını “siyaseten riskli” olarak niteledi.

Diğer taraftan New York Times gazetesi ise kararı ABD’yi yalnızlaştıracak bir adım olarak tanımlarken son derece hassas bir diplomatik konu olan Kudüs kararının dünyadan tepki çekeceğini yazdı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.