AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker: Adalet ve Kalkınma Partisi olarak buna şiddetle kınıyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "Adalet ve Kalkınma Partisi olarak buna şiddetle karşıyız, bunu kınıyoruz. Uluslararası haklardan, hukuktan kaynaklanan bütün gücümüzü kullanacağız, bunu engellemeye çalışacağız." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker: Adalet ve Kalkınma Partisi olarak buna şiddetle kınıyoruz
Yayınlanma:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Adalet ve Kalkınma Partisi olarak buna şiddetle karşıyız, bunu kınıyoruz. Uluslararası haklardan, hukuktan kaynaklanan bütün gücümüzü kullanacağız, bunu engellemeye çalışacağız." dedi.

Eker, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, planı, "bütün İslam dünyasını karşısına alan ve hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir provokasyon girişimi" olarak niteledi.

Bunun Ortadoğu'yu yeniden belirsiz bir maceraya sürükleme teşebbüsü olduğunu ifade eden Eker, "Bunu şiddetle kınadığımızı, buna karşı durduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.

Eker, Şair ve Yazar Sezai Karakoç'un "gökte yapılıp yere indirilen bir şehir" olarak ifade ettiği Kudüs'ün, sadeceMuseviler'e ait bir yer değil, bütün semavi dinlerin önemli bir merkezi olduğunu anımsattı.

İsrail'in burayı haksız bir şekilde 1967'de işgal ettiğini ancak bunun dünyanın hiçbir meşru kurumu tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Eker, "Gerek BM, gerekse diğer bütün uluslararası kurumlar bu işgali kabul etmemişken, buna karşı dururken bugün işgal edilmiş olan bu şehrin, bu defa başkent olarak kabul edilmesi ve Trump yönetiminin de bunu onaylaması bütün Kudüs'ün Yahudiler tarafından işgal edilmesinin kabul edilmesi manasına gelir. Bu bütün insanlığın vicdanını rahatsız edecek kışkırtıcı olan ve asla barışçı olmayan bir durumdur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri

Eker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün bununla ilgili ikazlarını yaptığını ve Beyaz Saray'ın açıklaması sonrasın bugün İslam İşbirliği Teşkilatı'nı 13 Aralık'ta toplantıya çağırdığını bildirdi.

Planın Ortadoğu'da çok farklı vahim gelişmelere yol açabilecek bir adım olduğunu ifade eden Eker, "ABD yönetimi ve Trump bunu bilerek yapıyorsa bütün İslam alemini, milyarlarca Müslüman'ı karşısına almış demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Eker, sadece Müslümanların değil Hristiyanların da bu karardan etkileneceğini vurguladı.

Eker, Türkiye'nin öncelikle bütün diplomatik gücünü kullanarak, bunu durdurmak ve engellemek için çaba sarf ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımız önce İslam İşbirliği Teşkilatı'nın bütün temsilcileriyle bu konuyu müzakere edecek. Çünkü şu anda Türkiye dönem başkanıdır. Bu nedenle bir sorumluluğu vardır. Bu tür kuruluşlar böyle günler, zamanlar içindir. Teşkilat 13 Aralık'ta İstanbul'da toplantıya çağrıldı, Kudüs'ün işgali ve bu statü değişikliği teşebbüsü ve bu teşebbüsü engellemeye, durdurmaya dönüktür. İslam ülkelerinin tavrı, tutumu ne olacaktır? Bu belirlenmeli. Bu da istişareyle olacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.