Akar'ın eski yaveri Tükkan'dan 'Bana bir şeyler içirdiler' iddiası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın emir subayı olarak görev yapan sanık Türkkan, savunmasında önceki ifadelerini reddederek, "Her şey hayal aleminde gibiydi, bana bir şeyler içirildiğini düşünüyorum" dedi.

Akar'ın eski yaveri Tükkan'dan 'Bana bir şeyler içirdiler' iddiası
Yayınlanma:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmada, olay tarihinde yarbay rütbesiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı olarak görev yapan sanık Levent Türkkan, savunmasında önceki ifadelerini reddetti.

Yaşadıklarının kelimelerle ifade edilemeyeceğini, görüntülerinin bunun en büyük kanıtı olduğunu savunan Türkkan, "Her şey hayal aleminde gibiydi, bana bir şeyler içirildiğini düşünüyorum." dedi.

Önceki ifadelerine kendisinin de inanamadığını ileri süren Türkkan, mahkeme huzurunda ifade vereceği bugünü sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanının yaveri olduğu için olayın üzerine yıkılmaya çalışıldığını iddia eden Türkkan, darbeci ve FETÖ'cü olmadığını savundu.

O gece Mehmet Dişli'nin Akar'ın yanına girdiğini, bir süre sonra özel kuvvetler personelinin karargaha geldiğini anlatan Türkkan, bu kişilerin "Komutan'ın güvenliği söz konusu, acil tahliye etmemiz gerekiyor, sen gelmeyeceksin." dediklerini ve gittiklerini savundu. Türkkan, Akar'ı derdest etmediğini, aksi halde kendisinin de bu ekiple Akıncı Üssü'ne gitmesi gerektiğini öne sürdü.

Akar götürüldükten sonra televizyondan olayların farklı geliştiğini anladığını, bunun üzerine yan odaya geçtiğini ve sabaha kadar hiçbir olaya karışmadığını öne süren Türkkan, ortalık karışık olduğu için Akar'ın şahsi eşyalarını toplatarak, emniyete aldırdığını, hiçbir şeye karışmadığı için de sabah polise bilgi vermeye kendisinin gittiğini kaydetti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ı kendisinin aramadığını, Çolak tarafından arandığını savunan Türkkan, Çolak'ın çatışma olmasına karşın karargaha gelmesinin normal olmadığını iddia etti.

Sanık Türkkan, "Tamamen masum ve suçsuzum." dedi.

Sulh ceza hakimliğinde de itiraf etmiş

Daha sonra Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanığa önceki ifadelerini sordu. Sanık Türkkan, bunları kabul etmediğini söyledi.

Bunun üzerine Dik, Türkkan'ın dövülmediğini, işkenceye uğramadığını, üzerindeki yaraların gözaltı sırasında oluştuğunu belirterek başladığı ve itiraflarda bulunduğu, kayıt altına da alınan avukat huzurundaki sulh ceza hakimliği ifadesini okudu.

Türkkan'ın çapraz sorgusu

Sanık Türkkan daha sonra Mahkeme Başkanı Oğuz Dik ve avukatlar ile bazı sanıkların sorularını yanıtladı.

Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan, Türkkan'ın reddettiği ifadeyi olaydan 3 ay sonra verdiğini hatırlatarak, bu ifadenin hür iradeyle verilip verilmediğini sordu. Sanık Türkkan ise iddianamenin mart ya da nisan ayında ellerine ulaştığını, bu tarihten önce bu ifadeleri reddettiğine dair dilekçeler verdiğini söyledi. 

"Bu ifade sizin değilse kimin?" sorusuna karşılık Türkkan, şu anda verdiği ifadenin geçerli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Muhammet Aydın da sanığa karargahta kullandığı telefon ile Orgeneral Akar'ın Akıncı'ya götürüldüğü saat 23.00'ten sonra görüşme yapılmadığını belirterek, bu saatten sonra nerede olduğunu ve ne yaptığını, birilerini arama ihtiyacı hissedip, hissetmediğini sordu. Sanık Türkkan, kimseyi arama ihtiyacı duymadığını, bir işle de uğraşmadığını, sadece odada oturduğunu iddia etti.

Türkkan, "Hulusi Akar'ı kim etkisiz hale getirdi?" sorusuna ise "Kimse." karşılığını verdi. 

Dosyada yer alan ve Orgeneral Hulusi Akar'a silah çektiğine ilişkin ifadelerin hatırlatılması üzerine de Türkkan, bunların doğru olmadığını savundu.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, Orgeneral Akar götürülürken yer aldığı görüntüleri sorması üzerine Türkkan, "Akar iniyor ve ben hemen yukarı çıkıyorum, bir müdahalem yok. Özel kuvvet personeli, 'Komutan'ın güvenliği söz konusu, biz de komutanları emniyete alıyoruz.' dedi." ifadelerini kullandı.

"Komutanla husumetin var mı?" sorusuna "Hayır." karşılığını veren Türkkan, "Akar niye hakkında bunları söylesin? Dişli'yi dinledin mi? O da savunmasında senden bahsediyor." sorusu üzerine de "Dişli'nin ifadesi, ne diyeyim? Kendini bağlar." karşılığını verdi.

"Bu olayı, şu an ne olarak görüyorsun, darbe teşebbüsü mü? Öyleyse kimler karıştı." sorusunun ardından Türkkan, "Ben cevap vermeyeyim buna." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.