Anadolu'dan öğretmen hikayeleri

Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan öğretmenler, derste anlattıklarının yanı sıra fedakarlıkları, yaşantıları ve mesleklerine bağlılıklarıyla da öğrencilere ve topluma yol gösteriyor

Anadolu'dan öğretmen hikayeleri
Yayınlanma:

Türkiye'nin dört bir yanında yeni nesilleri geleceğe hazırlayan öğretmenler, derste anlattıklarının yanı sıra fedakarlıkları, yaşantıları ve mesleklerine bağlılıklarıyla da çevrelerine örnek oluyor.

Ailelerinden, sevdiklerinden uzakta görevini tutkuyla yerine getiren öğretmenlerden kimisi öğrencilerine yeni imkanlar oluşturmak için geliştirdikleri projelerle, kimi eğitimi kolaylaştıran yöntemleriyle, kimi engellere rağmen yılmadan verdikleri mücadeleyle, kimi de etraflarına kattıkları güzelliklerle dikkati çekiyor.

Görme engelli öğretmenlerden "eğitim kutusu"

Gaziantep'te görme engelli öğretmenler Hasan Yanarateş ve Zeki Katırcı, görme engelli öğrencilerin eğitimlerde kullandıkları "küp taş ve çivili kasa"nın işlevini tek materyalde birleştiren eğitim kutusu tasarladı.

GAP Görme Engelliler Ortaokulunda görev yapan Yanarateş ve Katırcı, eski materyallerde sürekli düşerek kaybolan çivi ve taşların yerine düğme kullanan öğretmenler, bu tasarımlarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "2. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması"nda mansiyon ödülüne layık görüldü.

Sakarya'da Almanca öğretmenliği yapan Ali Akıllı ise birçok ulusal ve uluslararası projelerde yer alarak öğrencilerin eğitimine ve gelişimine katkı sağlıyor. 

Adıyaman'da başladığı mesleğini 2010 yılından itibaren Sakarya'da sürdüren Almanca öğretmeni Akıllı, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (PİCTES) Projesi İl Koordinatörlüğü, Milli Eğitimciler Birliği Derneği (MEB-DER) Genel Başkanlığı, Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şube Başkan Yardımcılığı, Sakarya İHH İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu üyeliği, Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu üyeliği, Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var Projesi İl Koordinatörlüğü ve En Yakın Arkadaşım Akranım Projesi Yöneticiliği gibi birçok alanda çalışma yürütüyor. 

Vaktinin çoğunu öğrencilerin daha bilinçli yetişmesi adına ulusal ve uluslararası proje hazırlayarak geçiren Akıllı, aldığı desteklerle bu çalışmaların yürütücülüğü görevini de üstleniyor. Özellikle Suriyeli ve yetim çocuklarla yakından ilgilenen Akıllı, daha iyi eğitim almaları için büyük çaba gösteriyor.  

Afrika ülkeleri ve savaş bölgelerindeki çocukların temel ihtiyaçları ve eğitimleriyle de yakından ilgilenen, çalışmalarıyla farkındalık oluşturan Akıllı, çeşitli alanlarda yürüttüğü ulusal ve uluslararası projelerle diğer meslektaşlarına örnek oluyor.

Muş'ta sosyal medya üzerinden bir araya gelen öğretmenler, sokakta ve çeşitli mekanlarda kitap okuyarak, vatandaşların bu alışkanlığı kazanmasını sağlamayı amaçlıyor.

Vatandaşlara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla 2 yıl önce sosyal medya üzerinden "Nasihat etme örnek ol" sloganıyla bir araya gelen öğretmenler, bu kapsamda, önceden belirledikleri zamanlarda otobüs durağı, kaldırım, sokak, kafe, tarihi mekanlar ve vatandaşların yoğun olduğu yerlerde kitap okuyor.

Sungu Ortaokulunda görev yapan öğretmenler Ceyda Özşimşek, Göksu Gülez ve Mert Dicle'nin girişimleriyle başlatılan okuma etkinliği, vatandaşların da ilgisini çekiyor. 

Şafak öğretmen köydeki öğrencilerine rol model oluyor

Bulgaristan sınırındaki Kırklareli Dereköy'deki okulda beş yıldır öğretmenlik yapan Şafak Olur, öğrencilerinin sevgisini kazanarak, onlara rol model oluyor.

Küçük yaşlarda kurduğu hayallerinin peşinden giden ve beş yıl önce fen bilimleri öğretmeni olan Şafak Olur, (27) görev yaptığı sınır köyündeki öğrencilerine ulaşabilmek için güne erken başlıyor. Şafak öğretmen, Kırklareli'nden köye her gün 30 kilometre yol katediyor.

Okula erken gelen Şafak Olur, daha sonra öğretmenler odasında öğrencilerinin yolunu gözlüyor.

Öğrencilerini her sabah kapıda karşılayan Şafak Olur, kısa sohbetin ardından öğrencileri ile sınıfa geçerek eğitime başlıyor.

Yaptırdığı birçok deney ile köy çocuklarının ufkunu açmaya çalışan Şafak öğretmen, teneffüs aralarında da öğrencileriyle okul bahçesinde voleybol, masa tenisi, futbol ve çeşitli oyunlar oynayarak herkesin takdirini topluyor.
Öğle arasında öğrencileriyle birlikte yemek yiyen Şafak Olur, evlerine gönderene kadar "minik arkadaşlarım" dediği öğrencileriyle vakit geçiriyor.

Malzemeler okuldan, işçilik öğretmen ve öğrencilerden

Çorum'da Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesinde görev yapan matematik öğretmeni Hakan Gören, kent merkezindeki iki anaokuluna oyun grubu kurulması için hazırladığı projeyle, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Deniz Feneri Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Anadolu İmam Hatip Liseleri Uygulamalı İyilik Proje Yarışması"na başvurdu. 

Kabul edilen proje kapsamında okul bahçelerine kurulacak köprü, salıncak ve kaydıraktan oluşan oyun parkı için ihtiyaç duyulan malzemeler, okul idarelerince temin edildikten sonra Gören ile projede yer alacak öğrencilere teslim edildi.

Projeyi uygulamaya geçiren Gören, oyun gruplarının montajını öğrencileriyle gerçekleştirdi.

Hafta sonları çalışarak Mimar Sinan ile Ulukavak anaokullarında oyun parkı oluşturan Hakan öğretmen ile öğrencileri, firmalar tarafından 45-50 bin liraya kurulan oyun gruplarını sadece malzeme karşılığı olan 10 bin lira civarında bedelle okullara kazandırdı.

Eğitim yolunda şehit düştüler 

Memleketi Gümüşhane'ye gelirken Tunceli'de terör örgütü PKK mensuplarınca kaçırıldıktan sonra katledilen sınıf öğretmeni Necmettin Yılmaz'ın ailesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne buruk giriyor. 

Necmettin öğretmenin şehadetinin ardından geçen 5 ayda yurdun çeşitli yerlerinden çok sayıda taziye telefonu, mesaj ve mektup alan Yılmaz ailesi, oğullarından geriye kalan yıkanmamış gömleği, sazı ve kitaplarıyla teselli bulmaya çalışıyor.

Şehit öğretmenin babası Hamit Yılmaz, evladını teröre kurban vermenin derin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Acılarının geçmediğini dile getiren Yılmaz, oğlunun 16 Ekim 2016'da göreve atandığını ve öğrencileriyle sadece bir defa Öğretmenler Günü kutlayabildiğini belirtti.

Baba Yılmaz, oğlunun vatanı ve milletine bağlı bireyler yetiştirmek; vatan, millet, devlet ve bayrağın kutsallığını öğrencilerine aşılamak için elinden geleni ardına koymadığını ifade etti.

Oğlunun bir aylık öğretmenken öğrencileriyle kutladığı ilk 24 Kasım'a ilişkin konuşmalarını aktaran Yılmaz, "O gün konuştuğumuzda okulda etkinlik düzenlemişti. Okulda çocuklara öğretmenliği ve öğrenmenin değerini anlattığını söyledi. Öğretmenlik kutsal bir görev olduğundan o gün çok gururluydu." dedi.

Batman'ın Kozluk ilçesinde Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik terör saldırısında şehit olan 22 yaşındaki müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan anne ve babası, kızlarının olmadığı ilk Öğretmenler Günü'nü buruk geçirecek.

Şehit öğretmenin babası Sadık Yalçın, hep çocuklarının iyi yetişmesi gayreti içinde olduklarını ve olacaklarını, bütün ailelerin de bunu yapması gerektiğini söyledi. 

Kızlarını kaybettiklerini ancak oğulları Atıf Aybars'ın da ablasının izinde yetiştiğini, oğullarının Karabük Üniversitesi'nde eğitim gördüğünü, bundan dolayı Edremit'den Safranbolu'ya taşındıklarını belirten Yalçın, yeni geldikleri bu kentte, yöneticiler ve vatandaşlar tarafından çok iyi karşılandıklarını ifade etti. 

24 Kasım Öğretmenler Günü'nün ülkeye hayırlı uğurlu olmasını dileyen Yalçın, "Bizim yaşadığımız acıların yaşanmasını istemiyoruz. İnşallah yaşanmaz. Bu millet asil bir millet. Asaletini her zaman göstermiştir, gösteriyor da. Düşkünlere sahip çıkması bunun en iyi örneğidir. 24 Kasım Öğretmenler Günü bütün öğretmenlerimize, şahsım ve rahmetli kızım başta olmak üzere bütün öğretmenlere hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." diye konuştu. 

Yetiştirdikleri öğrencilerle gurur duyuyorlar 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, darbeci general Semih Terzi'yi öldürerek darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in ortaokul yıllarını öğretmeni anlattı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.