Antika ayakkabılar tasarımcıya esin kaynağı oldu

İzmir'de bir kısmı evlerin temel kazılarından çıkan ve Ayakkabı Müzesi'nde sergilenen Osmanlı dönemine ait ayakkabılar tasarım ve işçilikleriyle günümüz ayakkabıcılarına esin kaynağı oluyor

Antika ayakkabılar tasarımcıya esin kaynağı oldu
Yayınlanma:

İZMİR (AA) - İzmir'de bir kısmı evlerin temel kazılarından çıkan ve Ayakkabı Müzesi'nde sergilenen Osmanlı dönemine ait ayakkabılar, tasarım ve işçilikleriyle günümüz ayakkabıcılarına esin kaynağı oluyor. 

Türkiye'de ayakkabı üretiminin tarihi merkezleri arasında yer alan İzmir'de, Ayakkabıcılar Odası tarafından Işıkkent'teki Ayakkabıcılar Sitesi'nde oluşturulan Ayakkabı Müzesi, ayakkabıcılığın geçmişine ilişkin ilginç örneklere ev sahipliği yapıyor.

Müzede sergilenen ayakkabılar içinde Kadifekale'de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlerin temellerinden çıkan modellerin dikkat çekici olduğuna dikkat çeken Ata, yarım asırlık tarihine rağmen sağlamlığını halen koruyan bu modellerin şaşkınlık yarattığını söyledi.

Ata, "Bu ayakkabılar, müzemizdeki en kıymetli eserlerimiz. O dönemde ayakkabının sağlamlığına dikkat ediliyormuş. Örneğin dikişsiz bir ayakkabı dahi sağlamlığını günümüze kadar korumuş. Bu ayakkabılar, o zamanın teknolojisine göre fevkalade sağlam yapılmış, inanılacak gibi değil" diye konuştu.

Yine Osmanlı döneminde gelinlerin giydiği bir ayakkabının da müze envanterinde yer aldığını anlatan Ata, ayakkabının üzerinde yer alan ve o dönemde elle yapılmış olan nakışın, günümüzde de zaman zaman moda olduğunu ama aynı nakışın bugün ancak makinelerde yapılabildiğini söyledi. 

Ata, sergilenen eserler arasında Osmanlı dönemini yansıtan ve birbirinden farklı modelleri olan çarıkların da yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Osmanlı döneminde çarık modellerini özellikle kız çocukları giyiyordu. Çarık modelleri, günümüzde de moda oluyor. Ancak bu modellerin günümüzde elle yapılması pek mümkün değil. Ayakkabı tasarımcılarımız zaman zaman bu modellerden esinlenerek geçmişi yansıtan modeller çiziyorlar. Son dönemde bu yolla yeniden moda olan bazı ayakkabı modellerimiz var." 

Muhabir: Eşber Ayaydın

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.