Araçların yaz bakımında bunlara dikkat edin!

Havaların ısınmaya başlamasıyla yakıt tasarrufunun sağlanması ve yaz aylarında yüksek maliyetli arızalarla karşılaşılmaması için araçların sıcaklara hazırlanması önerildi.

Araçların yaz bakımında bunlara dikkat edin!
Yayınlanma:

Havaların ısınmaya başlamasıyla yakıt tasarrufunun sağlanması ve yaz aylarında yüksek maliyetli arızalarla karşılaşılmaması için araçların sıcaklara hazırlanması önerildi.

Bursa Oto Tamirciler Odası Başkanı Abdülkadir Kargılı, araçlar için yaz bakımının düşünüldüğü gibi maliyetli olmadığını ifade etti.

Yaz bakımında araçların toz, hava, polen filtrelerinin değişmesi gerektiğine değinen Kargılı, "Bu filtreler, aracın hava almasını sağlayan radyatörleri kapladığı için yakıtı fazlalaştırır. Araç sağlıklı bir şekilde hava alamazsa motor zorlanır ve yakıt sarfiyatı artar. Ayrıca araçta başka problemler de çıkabilir." dedi.

Kargılı, toz, hava, ve polen filtrelerinin fiyatının ucuz olduğunun altını çizerek, "Yaz bakımı maliyetli bir şey değil. Ayrıca bakımlı araçla yolda kalma riskiniz azalır. Yaz bakımı yapılmayan araçlar daha sonra çok daha fazla maliyetli sorunlar çıkarabilir. Çünkü araçlar artık çok donanımlı. Ufak bir arızanın bile maliyeti çok yüksek olabiliyor. Onun için araçlara kış ve yaz öncesi bakım yaptırmak çok önemli." diye konuştu.

Bursa'daki özel bir oto servisinin teknik sorumlusu Ünal Atsüren de kışın hava şartlarından dolayı araçların bazı parçalarında yıpranma meydana geldiğini söyledi.

Araçların kış koşullarında, buzlu ve karlı yollarda hareketinden dolayı mekanik ve elektrik aksamında sıkıntılar oluşabildiğini aktaran Atsüren, yaz öncesi bakımın önemli olduğunu belirtti.

Yakıtı düşer

Atsüren, havalar ısındıktan sonra yaz bakımına ilişkin randevularının yoğun olduğunu dile getirerek, "Motorlu araçların yaza girmeden hava, yakıt ve yağ filtrelerinin değiştirilmesi gerekir. Yaz bakımı yapılan aracın yakıt ve hava filtreleri değiştiği için daha iyi hava alır, yakıt sarfiyatı düşer." ifadesini kullandı.

Bakım sırasında aracın fren, debriyaj plakalarının kontrol edilmesi gerektiğine de işaret eden Atsüren, "Yani araç A'dan Z'ye bakımdan geçirilmeli. Araçta su akışının daha iyi sağlanması için suyun dolaştığı kanalların tıkanmaması için antifriz çok önemli. Ayrıca antifriz araçta yaz kış olması gereken bir sıvı." değerlendirmesinde bulundu.

Atsüren, yaz veya kış bakımlarının düşünüldüğü gibi maliyetli olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bakım masrafı çok değil ama kontrol edilen bölgelerde hasar çıkarsa elbette araç sahiplerine bir maliyet çıkacaktır. Siz aracınızı hoş kullandıysanız aracınız da size mali anlamda iyi davranır. Ama eğer siz aracınıza sert davranıyorsanız aracınız da size aynı sertlikle cevap verecektir ve masraf çıkaracaktır. Yaz bakımı yaptırmazsanız iki gün sonra bir seyahate çıktığınız zaman aracınızda beklenmedik bir arıza yaşanabilir. Bunun önlemini bugünden almak lazım." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.