Arkadaş tavsiyesiyle başladı ihracatçı oldu

Eskişehir'de 5 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesi üzerine cam sanatıyla ilgilenmeye başlayan Güngörmez, araç temizlik ve koruma sistemleri alanında faaliyet gösteren firmasını kapatarak kurduğu atölyede ürettiği takı, süs eşyası ve bibloları yurt dışına s

Arkadaş tavsiyesiyle başladı ihracatçı oldu
Yayınlanma:

ESKİŞEHİR (AA) -  Eskişehir'de, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 5 yıl önce hobi amacıyla cam sanatıyla ilgilenmeye başlayan Feridun Güngörmez, kendi işini bırakarak kurduğu atölyesinde ürettiği takı, süs eşyası ve bibloları ihraç ediyor.

Güngörmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 sene öncesine kadar Eskişehir'de araç temizlik ve koruma sistemleri alanında bir firmanın sahibi olduğunu söyledi.

Cam sanatçısı bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 2010 yılında hobi olarak bu sanatla ilgilenmeye başladığını belirten Güngörmez, "Önceleri mevcut işimin yanında iş yerime kurduğum küçük atölyede hobi amaçlı çalışmalar yaptım. Ürettiğim küçük eserleri arkadaşlarıma armağan ettim" dedi.

Güngörmez, daha sonra iş yerini kapatıp yurt dışından getirdiği aletlerle cam atölyesi açtığını dile getirdi.

"Şaloma" tekniğiyle eserler üretmeye başladığı bilgisini veren Güngörmez, şöyle devam etti:

"Genelde takı üzerine çalışıyorum ama biblo, hayvan ve insan figürleri de yapıyorum. Hem ticari hem de sanatsal bakımdan bu işi yapmaya karar verdim. Eskişehir'deki Arasta Cam ve Seramik Çarşısı'nın başkanlığını da üstlendim. Ayrıca Eskişehir'in adını duyurmak için Eskişehir Cam ve Seramik Sanatları Derneğini kurduk."

- "Sanatı öğrenmek isteyenlere yardımcı oluyorum"

Türkiye'de çok fazla cam sanatçısının bulunmadığını dile getiren Güngörmez, bu alanın emek yoğun ve maliyetli olduğunu vurguladı.

Yurt dışında el sanatlarına çok değer verildiğini anlatan Güngörmez, "Belçika'da birkaç firmaya ürün veriyorum. Aynı zamanda eserlerim ABD'den alıcı buluyor. Ürün sattığım ülkeleri belki artırabilirim ama el üretimi olduğu için seri üretim yapamıyorsunuz. Seri üretime geçersem kalite bozulur" ifadelerini kullandı.

Feridun Güngörmez, son dönemde Türkiye'de az sayıda cam ustası yetiştiğini aktararak, insanların hobi olarak veya can sıkıntısından dolayı belediyelerin açtığı kurslara gittiğini belirtti.

Kurslara katılan kişilerin çok azının bu sanata yöneldiğini söyleyen Güngörmez, "Yılda 100 kişi kurs alıyorsa belki 1-2 kişi bu sanata yöneliyor. Bu konuda kurumların da bize daha çok destek vermesini bekliyoruz. Ayrıca bu sanatı öğrenmek isteyenlere atölyemde yol gösteriyor, yardımcı oluyorum" diye konuştu.

 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.