ASTRONOT BESİNİ ‘KİNOA’

ASTRONOT BESİNİ ‘KİNOA’

ASTRONOT BESİNİ ‘KİNOA’
Yayınlanma:

Sağlıklı beslenme hiç kuşkusuz modern insanın en büyük sorunu haline geldi. Sağlıklı bir vücut istiyorsak öncelikle  doğal ve katkısız besinler tüketmeliyiz. Son zamanlarda keşfedilen ve şimdilerde yeni yeni gündeme gelen doğal kinoa bitkisi de bulgur ve pirinç pilavına karşı alternatif bir çözüm haline geleceğe benziyor. 

 

Yaklaşık bir yıldır insanlara doğal ve katkısız ürünler ulaştırmaya çalışan Önder Berberci’den Kinoa bitkisi hakkında tüm bilinmeyenleri öğrendik. 2013 yılının Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kinoa yılı’ ilan edildiğini söyleyen Berberci, “ Kinoa bitkisi sıfır gluten içerir bu sebeple çölyak hastaları için önemli bir besin, düşük glisemik  endeksi olduğu için uzun süre tok utma özelliği var o yüzden şeker hastaları için önemli bir besin. 9 çeşit aminoasit potasyum ve çinko gibi mineralleri de içeriyor. Vejeteryanlar protein miktarı yüksek olduğu için tercih ediyor sindirim sistemine de bir takım faydaları var.” dedi.

 

“ETTEN BİLE DAHA FAZLA PROTEİN İÇERİYOR”

Astronot besini olarak nitelendirilen bir  tohum olduğunu ifade eden Berberci, “ Uzun süre tok tutma özelliğine sahip yüksek oranda lif içeriyor, etten bile daha fazla protein içermesi sebebiyle astronotlar için önemli bir besin haline geliyor. Onlar için az beslenerek yaşamlarını devam ettirmek önemlidir. İçerisinde kinoa tohumu bulunan haplar, kapsüller veya onlara göre hazırlanmış konserve türü şeyler tüketiyorlar.” diye konuştu.

 

Kinoa bitkisinin zayıflatma özelliğine sahip olduğunu dile getiren  Berberci, daha çok diyetisyenlerin ara öğün listelerinde bu besini verdiğini söyledi. Berberci, “Zayıflamak isteyenler için alternatif bir çözüm kinoa genelde tok tutma özelliğine sahip. Çölyak hastaları için bulgur ve pirinç yemekleri sakıncalı olabiliyor. Buna alternatif olarak kinoa kullanılabilir. Kalsiyum içerdiği için yaşlılar dahil hamileler, çocuklar, şeker hastaları ve çölyak hastaları tarafından bu besin aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilebilir tabi bir uzmana danışılmalıdır.” Dedi.

 

Bu bitkinin  yemekler, salatalar, mercimekli köftelerde kullanılabileceğini açıklayan Berberci, “1 ölçeğe iki ölçek pilavı yapılabilir,  un haline getirilerek kek, poğça yapılabilir, yoğurt, meyve veya tatlı şeylerle karıştırılıp tüketilerek çok farklı alanlarda kullanılabilir.” dedi. 

 

Anavatanı Güney Amerika olan kinoa günümüzde pazar payı olmadığı için çiftçiler tarafından çok fazla üretilmiyor.  Bu sebeple ithal edilen diğer ürünlerle kıyaslanınca kinoa’nın kilogram fiyatı ise oldukça yüksek. Şimdiki fiyatı 40 ile 60 TL arasında değişebilen bitki insanların yoğun talebinin olduğu zamanlarda veya az ithal edildiği dönemlerde fiyat 100 TL’ye çıkabiliyor. Beslenme uzmanlarının yaptığı açıklamalara bağlı olarak talebin arttığını dile getiren Berberci, özellikle birkaç yıldır sağlıklı yaşayan ve sağlık haberlerini takip edenlerin bu bitkiyi satın aldığını söyledi.

 

GAMZE ERDOĞAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.