Avcılık spor mu vahşet mi?

Av sezonun ortalarındayız. Konya da, Türkiye’de av sektörünün önemli merkezlerinden. Ekonomide ve hobi olarak yaşamda önemli bir yeri olan avcılık, öte yandan hayvan hakları savunucuları tarafından vahşet olarak adlandırılıyor.

Avcılık spor mu vahşet mi?
Yayınlanma:

Avcılık sektöründe Konya’da ileri gelenlerden olan Konya Av Bayisi işletmecisi Hasan Hokka, sektör ve Konya’daki avcılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Hasan Hokka, Konya’nın avcılık sektörü açısından oldukça zengin bir il olduğunu söyledi. Hokka, Konya’da avcılık sporuna olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Konya’da av sporuna ilgi çok yüksek. Av sektörü Konya’da artık büyük bir sektör oldu. Mesela Türkiye’nin en çok silah üreten yeri Beyşehir’dir. Konya av açısından da, avcılık sektörü malzemeleri üretimi açısından da zengin bir şehirdir. Yurt dışına kadar ihraç ediliyor” dedi.

“KONYA BALIK AVI AÇISINDAN ZENGİN”

Av sezonunun 8. ayla birinci ay arasında olduğunu belirten Hasan Hokka, bu aylarda Konya’da bıldırcın, tavşan, ördek ve keklik avının bol olduğunu söyledi. Konya’da balık avının da oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Hasan Hokka, “Konya’nın gölleri de balık avı açısından zengindir. Özellikle Altınapa, Beyşehir, Seydişehir göllerinin balık avı açısından verimlidir” dedi. Avlık alanların özel ve devlet olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Hasan Hokka, “Devlet avlaklarına izin alarak gidiliyor. Özel avlaklarda fark eden bir şey yok avlanma belgesi olan herkes avlanabilir” diye konuştu.

“BİR AVCININ MALİYETİ İKİ BİN TL”

Ortalama bir avcının maliyetinin her şey dahil iki bin TL kadar olacağını söyleyen Hokka, “Avlanma belgesi 400 TL mal oluyor sonra her sene 300 TL para ödüyorsun. Vergi işlemleri için. Tüfek almak için öncelikle silah ruhsatı çıkarması lazım. Emniyete başvuracak, sağlık raporu falan 27 TL mal oluyor. 100-150 TL fişek aldığında, avcı ortalama iyi bir tüfek alacağım diyorsa bin lira, 50 TL fişek. Bir avcının maliyeti ortalama olarak bin 500 TL ile iki bin arasındadır” diye konuştu. Türkiye’nin her yerinde gece avlamanın yasak olduğunu söyleyen Hasan Hokka, “Gündüz avlarında da avlanma belgen olmazsa vurduğun hayvana göre değişir ama 10 bin TL’ye kadar çıkabilir cezası. Gece avı yaparsan taşıtın satılır, silahın alınır, ormancı el koyar. Konya’da da rastlanıyor kaçak avcılığa” dedi.

“AVCILIK SPORU VAHŞETTİR”

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli ise av sporunun vahşet olduğunu söyleyerek, “Bana göre avcılar iki ayaklı vahşilerdir” dedi. Vahşi hayvanlar dahil dünyadaki tüm hayvanların aç olmadan hiçbir canlıya saldırmadığını söyleyen Sürmeli, “İnsanların karınları tok olduğu halde gidiyorlar o masum hayvanların gözlerinin içine baka baka nasıl vuruyorlar, nasıl avlıyorlar anlamıyorum. Peygamberimizin de bu konuda bir hadisi var ‘aç olmadan yapılan av haramdır’ diye. Aç olursan ancak avcılık yapabilirsin. Bunlar öldürmenin, vahşetin adını spor koymuşlar. Benim gözümde avcılar hiç aç olmadıkları halde adını spor koyarak, gidip bir canlıyı öldürenlerdir. Zaten dağlarımızda ne bir keklik kaldı, ne bir tavşan kaldı. Ben Avrupa’nın pek çok yerini gezdim, geyikler yanımıza gelip onlara ot verdik, tavşanlar bizden kaçmıyordu. Çünkü biliyorlar ki o insanlar, onlara zarar vermeyecek. Ama bizde mahalledeki kediler bile insan gördü mü arkasına bakmadan kaçıyor korkudan” diye düşüncelerini ifade etti. (Adnan Yıldırım)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.