Başkentliler bu sezon sanata doyacak

Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, 2015-2016 sanat sezonunda 33 eserle opera, bale, müzikal ve çocuk oyunu olarak 209 temsili başkentli sanatseverlerle buluşturacak

Başkentliler bu sezon sanata doyacak
Yayınlanma:

ANKARA (AA) - Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü (ADOB),  2015-2016 sanat sezonunda 33 eserle opera, bale, müzikal ve çocuk oyunu olarak 209 temsili başkentli sanatseverlerle buluşturacak.

ADOB Müdürü Metin Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankaralıları yeni sezonda da sanat dolu bir yıl beklediğini belirtti.

Geçen yıl ADOB olarak 35 eserle opera, bale, müzikal ve çocuk oyunlarında 143 temsille yaklaşık 70 bin seyirciye ulaştıklarını dile getiren Turan, bu yıl ise 33 eserle 209 temsili başkentlilerle buluşturacaklarını kaydetti.

Temsillerin 10'unun konser, 78'inin bale, 26'sının çocuk oyunu, 95'inin opera olduğunu bildiren Turan, operada "Ali Baba-40", "Atilla", "Carmen", "Leyla ile Mecnun", "I Puritina", "Anne Ben Evleniyorum", "Der Freischütz (İyi Avcı)", "Yarasa", balede "2'li Bale", "Akdeniz Esintisi", "Coppelia", "Eugene Onegin", "Hamlet", "Harem, "Arda Boyları", "Bir Yaz Gecesi", "Cinderella", "Fındıkkıran", "Frida", "Yanlışların Suçu", müzikalde "Kanlı Nigar", çocuk oyunları olarak "Aliş-Maviş", "Kırmızı Pabuçlu Kız ve Sihirli Müzik" ve "Kalp Korosu" eserlerin sahneleneceğini söyledi. 

Eserlerin büyük bölümünün Türk eserleri olduğunu söyleyen Turan, "Zaten amacımız Türk eserlerini Avrupa'ya ve dünyaya tanıtmak. Dünyada ses getirecek çok güzel eserlerimiz, türkülerimiz, müziklerimiz var. Ancak bunların opera ve baleye dönüştürülmesi konusunda en büyük eksiklik, besteci sayısında yaşadığımız sıkıntıdır" dedi.

Temsiller dışında Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk'ü Anma, yılbaşı gecesi, Sevgililer Günü, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi özel günlerde konser vereceklerini vurgulayan Turan, Ankara Müdürlüğü olarak sorumluluk alanlarındaki kentlerde Sivas, Kayseri, Bolu, Kırıkkale'ye turneler gerçekleştireceklerini anlattı.

"Opera ve bale tüm sanatları kapsıyor"

Bale ve operanın toplumun belli bir kesimi tarafından izlendiğine yönelik eleştiriler hakkında ise Turan, opera ve bale gibi modern sanatlara gelmeyenlerin, "buralara gelmek için çok özel şeylere sahip olunması gerektiği" yönündeki yanlış bir algılarının bulunduğunu kaydetti.

Opera ve balenin Türk halkının kabul edemeyeceği veya benimsemeyeceği bir sanat dalı olmadığına dikkati çeken Turan, "Çünkü opera ve bale tüm sanatları kapsıyor. İçerisinde heykel, müzik, resim, dekor, tiyatro, ses her şey var. Tüm sanatların toplamıdır. Belki de en önemli eksikliğimiz halka tam olarak ulaşamamaktan kaynaklanıyor. Tabii ki burada, her kentte opera ve bale müdürlüğünün olmaması da önemli bir etken. Her kentte veya ilçede opera ve bale binası kuramayabiliriz ama oralara ulaşarak bu sanatları tanıtabiliriz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.