1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Bayramınız ‘zehir’ olmasın
Gündem Haberleri

GÜNDEM

Bayramınız ‘zehir’ olmasın

Bayramınız ‘zehir’ olmasın

Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar Kuş, et tüketiminin artığı Kurban Bayramı’nda vatandaşlara etin tüketimi konusunda uyarılarda bulunarak, Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekti

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin arttığını ifade eden Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar Kuş,  vatandaşların eti hemen tükettiğine dikkat çekerek, Kurban Bayramı’nda sağlıklı et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı.

TÜKETİLMESİ GEREKEN ET MİKTARI 100-120 GR OLMALI

Yaklaşan bayram öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunan Diyetisyen Kuş, şunları kaydetti: “Bayram ve takip eden haftalar boyunca tüketilen fazla miktardaki et, günlük tüketmemiz gerekenden fazla miktarda protein ve kolesterol almamıza neden olur. Bu durum kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bayram süresince tükettiğimiz et miktarına dikkat etmeliyiz. Yetişkin bir birey için günlük tüketilmesi gereken et miktarı 100-120 gr yani 4-5 köfte kadardır. Bu miktar aşılmamalıdır. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et içerisinde bulunan doymuş yağ nedeniyle kan kolesterol seviyesini yükseltir. Kırmızı et ve sakatat tüketimine özellikle kalp hastaları bayram süresince dikkat etmelidirler.”

AZ PİŞİRİLMİŞ ET BESİN ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLUYOR

Yanlış pişirme yöntemleriyle ette protein, vitamin ve mineral kayıplarının olacağını ifade eden Diyetisyen Kuş, “Etin görünen yağları ayrılsa bile içerisinde %20 oranında yağ bulunmaktadır. Bu nedenle eti pişirirken tekrar yağ ilave etmek doğru değildir. Etin hem içinin hem dışının iyi pişmiş olması önemlidir. Az pişirilen etler sindirimi zorlaştıracağı gibi besin zehirlenmelerine de yol açabilir” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜLEN ETLER TEKRAR DONDURULMAMALI

Diyet ve Beslenme Uzmanı Kuş, “Kurban bayramında fazla miktarda et evlerimizde bulunmaktadır. Tüketmediğimiz kısmı uygun bir şekilde saklamalıyız. Etler büyük parçalar halinde değil kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalar haline getirilerek tek kullanımlık miktarlara bölünüp poşetlenerek buzluk ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Etlerimizi çözdürdükten sonra tekrar dondurmamalıyız. Tekrar dondurulan et üzerinde üreyen mikroorganizma miktarı artar. Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

TÜKETECEĞİNİZ ETLERİ SEBZELERLE ZENGİNLEŞTİRİN

“Kurban bayramı boyunca tüketeceğimiz etleri sebzelerle zenginleştirmeliyiz” ifadelerine yer veren Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar Kuş, “Etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata ve taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi etin içindeki demirin emilmesini kolaylaştıracaktır. Posa miktarı düşük olan etler fazla miktarda tüketildiğinde kabızlığa neden olabilir. Kavurma ve kırmızı eti öğle öğününde tükettiysek akşam öğününde sebze ve kurubaklagil gibi kabızlığı önleyici posa içeriği yüksek yemekleri tercih etmeliyiz” dedi. (Kader Eşiyok)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Gündem Kategorisinden Son Haberler
ABK Grup
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Anadolu'da Bugün | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.