Boynuzları "kalem ucuyla" sanat eserine çeviriyor

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşayan yürüme engelli Hamit Hayran, koç, manda, geyik ve boğa boynuzuna kalem ucuyla çeşitli figürler işliyor- Hayran'ın yaptığı birbirinden farklı hediyelik eşyalar ilgi görüyor

Boynuzları "kalem ucuyla" sanat eserine çeviriyor
Yayınlanma:

ANKARA (AA) - SONER AKSAKAL - Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşayan yürüme engelli Hamit Hayran'ın "kalem ucu" sanatıyla üzerine çeşitli figürler yaptığı boynuzlar, beğeni topluyor.

Evinin bir odasında çalışmalarını sürdüren Hayran, AA muhabirine, 1988'de yüksek gerilim hattında geçirdiği iş kazası nedeniyle yürüme engelli olduğunu söyledi.

Engelli hale geldikten sonra yumurta kabuğu oyma sanatına ilgi gösterdiğini belirten Hayran, "20 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Yumurta kabuğu oyma sanatının ardından, çalışmalarımı boynuz, midye kabuğu üzerinde uygulanan kalem ucu sanatıyla devam ettirdim" dedi.

Sanat dallarının hepsinin büyük hassasiyet gerektirdiğini vurgulayan Hayran, şöyle devam etti:

"Kurşun kalem materyalleri daha farklıdır, ince ve kırılgan bir sanattır. Kurşun kalemde, kalp ve çekiç figürünü işledim. Buradaki çekiç figürü, sanatçıya 'Ey sanatkar, edep ve haya ile çalış, doğru yoldan şaşma, doğru yoldan şaşarsan sürekli kafandayım' der. Bunun anlatımı terbiye amaçlıdır. Bir sanatkarın edep ve terbiyeden çıkmamasını anlatır. Kalp figürü ise 'Ey sanatkar, sevgi aşk ve muhabbetle çalış' der. Bu, içindeki güzellikleri dışarı yansıt anlamındadır."

- "Türkiye'nin her yerinden talep var"

Koç, manda, geyik ile boğa boynuzları, midye ve Antep fıstığı kabuğuna çeşitli figürler yaptığını anlatan Hayran, malzeme teminine ilişkin şunları kaydetti:

"Kurşun kalem ucunun malzemeleri herhangi bir kırtasiyeden bulunabilir, en zor bulunan geyik boynuzudur. Bunu, belli bölgelerde satışa sunulan yerlerde bulabiliyoruz. Boğa boynuzu ise kasapla istişare edilip, hayvan kesildikten sonra alınıp, işlemeleri yapılabilir. Boynuzları, rastgele hayvan katliamı yapılarak değil, satış noktalarında araştırarak buluyorum. Midyeyi ise her yerde satışı yapıldığından bulmakta zorlanmıyorum."

En çok yumurta kabuğu oyma sanatıyla yaptığı ürünlerin ilgi gördüğünü bildiren Hayran, "Çalışmalarıma Türkiye'nin her yerinden talep var. İsteyen kişinin hayaline göre çalışmalarımı gerçekleştiriyorum" dedi.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.