Bozkırın Toprakları Solucan Gübresi ile Yenilenecek

Son yıllarda yağışların az olması nedeniyle su sıkıntısı yaşanan Kırşehir'de bozkırlar, solucan gübresi projesiyle yenilenerek suya daha az ihtiyaç duyar hale getirilecek.

Bozkırın Toprakları Solucan Gübresi ile Yenilenecek
Yayınlanma:

Son yıllarda yağışların az olması nedeniyle su sıkıntısı yaşanan Kırşehir'de bozkırlar, Ahi Evran Üniversitesinin (AEÜ) hazırladığı, Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresinin desteklediği solucan gübresi projesiyle yenilenerek suya daha az ihtiyaç duyar hale getirilecek.

"TOPRAĞIMIZA VE EKONOMİMİZE CAN KATIYORUZ"

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Fakültesinden yardımcı doçentler Fevziye Şüheyda Hepşen Türkay, Mustafa Kan ve Arzu Kan ve ilgili kurumların iş birliğinde "Vermikompost Üretimini ve Kullanımını Öğretiyor, Toprağımıza ve Ekonomimize Can Katıyoruz" isimli bir proje hazırlandığını söyledi.

Proje için KOP İdaresine yapılan başvurunun olumlu sonuçlandığını ve çalışmanın desteklenmesinin kararlaştırıldığını belirten Karakaya, bu kapsamda fakülte bünyesinde bir vermikompost üretimi (solucan gübresi) tesisi kurduklarını dile getirdi.

Kırşehir ve bölgesinde yağışların az olması nedeniyle sulu tarımda bazı zorluklar yaşandığını anlatan Karakaya, solucan gübresi ile yenilenen toprağın suya yüzde 20 daha az ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

"SU İHTİYACINI YÜZDE 20 GİDERİYOR"

Karakaya, şöyle devam etti:

"Su sıkıntısının yaşandığı bölgelerdeki arazilerde toprağın suya daha az ihtiyaç duyar hale getirilmesi çok önemli. Solucan gübresi, toprağı yenileyeceği için neredeyse su ihtiyacını yüzde 20 gideriyor. Toprağa normalde 100 birim su veriyorsanız, toprak solucan gübresiyle yenilediğinde 80 birim su verir hale geliyorsunuz. Bu çalışmayla belki üretim çeşitliliğini de artıracak birçok etkiye sahip olacağız. Solucan gübresiyle toprağımızı yenilediğimizde Kırşehir'de belkide yeni bir toprak türüne sahip olacağız."

"SOLUCAN GÜBRESİ TOPRAĞI YENİLEYECEK"

Kurdukları tesiste üretime geçmeye hazırlandıklarını ifade eden Karakaya, bu konuda çiftçilere eğitim de verileceğini bildirdi. Karakaya, şunları kaydetti:

"Hem eğitim vereceğiz hem de üretim yapacağız. Solucan gübresi sayesinde az suyla sulu tarıma imkan sağlayacağız. Biz solucan gübresiyle toprağı yeniledikçe hem su ihtiyacımız azalacak hem de bitki verimliliğimiz artacak. 3 bin ağaç diktik, 3 yıldır bekliyorum yerinden oynamıyor. Çünkü, toprak organik olarak bunu besleyecek durumda değil. Kuraklığa bağlı su ihtiyacı giderek artıyor. Solucan gübresi kullandığımda belki o ağaçlar bir yılda bir iki metre yükselecek. Bunlar ileriye dönük bu bölgenin ihtiyacı olan güzellikler. Her yıl sonuçlarımızı test edeceğiz. KOP da bu projeyi takip ediyor olacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.