Buğday kalitesine göre artış olacak #konyahaber

Konya Ticaret Borsası’ndan alınan verilere göre 2017 yılı Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatını ton olarak değerlendirildiğinde 940 TL olacak. Buğdayın kalitesine göre de yüzde 5’e kadar ek artış uygulanacak

Buğday kalitesine  göre artış olacak #konyahaber
Yayınlanma:

2017 yılında buğday fiyatlarının artış göstermesiyle birlikte kaliteye göre fiyatların yüzde 5 oranında ek artış olacağı Konya Ticaret Borsası tarafından alınan edinilen bilgiler ile kaydedildi. Alınan bilgilere göre Anadolu kırımızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton bazında 940 TL olduğu verilerde yer alıyor. Bu yıl alınan yeni bir kararla en düşük buğday fiyatı paritede yapılan değişiklik ile ton başına 800 TL olarak belirlendi. Türkiye buğday üretimi bu sezon 22 milyon ton seviyesinde olacaktır. Kalitede de geçen seneye göre yüzde 10

oranında bir artış görüldüğünü söyleyen Konya Ticaret Odası Başkan Hüseyin Çevik “Bu sezon yağışların iyi olması, çiftçimizin üretim aşamasındaki özeni ile kalitede bir artış olmuş, piyasada yüksek fiyattan alıcı bulmuş ve bulmaktadır. Dolayısıyla güçlü borsası ve derinleşen tarımsal ticaretiyle Konya’da hububat piyasasında bir dalgalanma yaşanmamıştır” dedi. 

“KALİTELİ ÜRÜN PAZAR BULUYOR”

2017 yılının Konya’nın buğday kalitesi anlamında iyi bir pazara sahip olmasında etkin bir yıl olduğunu belirten Başkan Çevik, “Dünyanın hiçbir yerinde hem üretime destek verilip hem de müdahil fiyat verilmemekte, fiyatlar alıcı ile satıcının buluştuğu borsalarda oluşmaktadır. Türkiye’de hububatta gümrük vergilerinin düşürülmesi ve arz fazlalığı sonucu fiyatlarda biraz düşüş yaşanmış, fakat serbest piyasanın tam olarak yaşandığı bölgelerde bu hissedilmemiştir. Konya bölgesinde 2 milyon 500 ton civarında bir buğday üretimi bekleniyor. Bu sezon yağışların iyi olması, çiftçimizin üretim aşamasındaki özeni ile kalitede bir artış olmuş, piyasada yüksek fiyattan alıcı bulmuş ve bulmaktadır. Dolayısıyla güçlü borsası ve derinleşen tarımsal ticaretiyle Konya’da hububat piyasasında bir dalgalanma yaşanmamıştır. Öyle ki borsaya duyulan güven ve oluşan fiyatlar neticesinde sadece Konya’dan değil civar illerden de ürün gelmektedir. Konya Ovası’nda harmanın başlamasıyla birlikte Konya Ticaret Borsası’na günlük ortalama 10 bin ton mahsul gelmektedir. Borsada oluşan fiyatlar, TMO’nun açıklamış olduğu müdahale alım fiyatlarından kalitesine yüzde 8 ila yüzde 13 yüksek fiyattan işlem görmektedir. Bu durum kaliteli ürünün her zaman yüksek fiyattan pazar bulacağını göstermektedir. Çiftçilerimiz ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri halinde ise, yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisinden muaf oldukları gibi anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkanı ve peşin ödeme gibi avantajlara sahip olmaktadırlar” diye konuştu.

“ YAĞIŞLARIN BOL OLMASI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ”

 Bu yıl tarım ürünlerindeki üretim anlamındaki verimin yoğun yağışların yaşanması nedeniyle çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Başkan Çevik “Konya’da 2,2 milyon hektar tarım arazisinin 1,5 milyon hektarı sulanamayıp, iklime bağlı tarım yapılmaktadır. Türkiye’de nadasa bırakılan alanların yüzde 16’sı Konya Ovası’nda olup, bunun ekonomiye kazandırılması gerekir. Bu sezon yağışların iyi olmasından dolayı çiftçilerimizin hem ürünleri bereketlenmiş, hem de maliyetleri düşmüştür. Fakat geçen sezon yağışların iyi olmamasından dolayı büyük sıkıntılar çekilmişti. Tarıma verilecek en iyi destek tarım alt yapısının bitirilmesi kıraç arazilerin suyla buluşturulması olacaktır. Çiftçi müdahale fiyatlarıyla değil girdilerle desteklenmelidir. Halen hububat üreten çiftçimiz yaklaşık olarak ton başına 130- 140 lira tarımsal destek almaktadır. Destekler bölgesel maliyetler hesaplanarak yeniden güncellenmelidir” ifadelerini kullandı.

(Berat Bayındır)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.