CHP'den Kudüs teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özel "ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı Filistin'in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıyla ilgili bir kararın İİT Zirvesine iletilmek üzere TBMM'den alınmasını teklif ediyoruz" dedi.

CHP'den Kudüs teklifi
Yayınlanma:

TBMM Genel Kurulunda milletvekilleri, 2018 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin söz aldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, söz alarak, bugün İstanbul'da, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin düzenlendiğini anımsattı.

Özel, "Toplantıya güç vermek ve öneride bulunmak üzere, Amerika'nın İsrail üzerinde Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı, Filistin'in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıyla ilgili bir tavsiye kararının, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne iletilmek üzere TBMM'den alınmasını CHP Merkez Yönetim Kurulunun grubumuzun talimatıyla Meclise teklif ediyoruz." diye konuştu

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı da "Bence de yerinde bir teklif." değerlendirmesinde bulundu.

Meclisten geçici çıkarılma cezası verildi

Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, konuşmasında, tutuklu HDP milletvekillerine değinerek, 4 Kasım'da milletin iradesine bu yolla "darbe yapıldığını" ileri sürdü.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletinin parlamentosuna bir darbe girişiminde bulunulmuştur; doğru. Ama bu 15 Temmuz'da girişilen bir darbe girişimiydi ve milletin desteğiyle bu darbe girişimi geri püskürtülmüştür. '4 Kasım' diye bir darbe Türkiye Cumhuriyeti'nde olmamıştır, parlamentoda böyle bir şey yoktur." ifadesini kullandı.

Muş, PKK ile milleti tehdit edenlerin, millet iradesi arkasına sığınamayacaklarını kaydetti.

Yeniden söz alan Baydemir, konuşmasında "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak..." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, "Sayın Baydemir, Kürdistan neresi?" diye sorması üzerine Baydemir, elini kalbinin üzerine koydu.

Bahçekapılı, "Siz, burada Kürdistan'ın vekili değilsiniz, siz, burada Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ili olan Şanlıurfa'nın milletvekili olarak bulunuyorsunuz Sayın Baydemir. Lütfen bunu unutmadan bu kürsüye gelip konuşun bundan sonra." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzük'ün gereğinin yapılmasını talep etti.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da İçtüzük uyarınca Baydemir hakkında işlem yapılması gerektiğini kaydetti.

Daha sonra Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İçtüzük'ün 163. maddesi uyarınca Baydemir'e, Meclisten geçici olarak 2 birleşim çıkarılması cezası verilmesi teklifini oya sunacağını söyledi.

Yapılan oylama sonucunda, Baydemir'e, Meclisten geçici olarak 2 birleşim çıkarılması cezası verildi. Bahçekapılı, Baydemir'den, Genel Kurul salonundan çıkmasını istedi. Baydemir ile birlikte HDP milletvekilleri toplu olarak salonu terk etti.

"Bu sözlere katılmıyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP olarak, ülkenin misakı milli sınırları içerisinde üniter devlet yapısından yana olduklarını ifade ederek, "Biz Osman Baydemir'in bu ifadelerine katılmıyoruz ama bu ifadelerin söyletilmemesi de demokratik anlayışımıza aykırıdır." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ülküsü ile kurulan Türkiye'yi hiç kimseye böldürtmeyeceklerini söyledi. 

"Bu kürsüde şehitlerin kanı vardır"

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı bu kürsünün Türkiye Cumhuriyeti'nin ve aziz milletin kürsüsü olduğunu vurgulayarak, "Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde koca bir halkın bağımsızlığı ve savaşla birlikte kazanılmış ve bize emanet edilmiş bir kürsüdür. Bu kürsüde şehitlerin kanı vardır. Bu kürsüde bütün şehirlerin Türkiye'nin şehirleri, bütün milletvekillerinin de bütün illerin milletvekilleri olduğunu unutmayalım." diye konuştu.

Daha sonra AK Parti milletvekilleri, bütçeler üzerinde konuşmalarını yapmaya başladı.

Öte yandan TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclisten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin ayrıca bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.