CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

"Toplumsal barış olmadığı taktirde, birlikte iş üretmek, birlikte fikir üretmek, birlikte yenilik üretmekten geçen daha iyi hayat düzenine adım atmamız mümkün olmayacak. Toplumsal barışın inşası için ihtiyaç duyulan projelerden bir tanesi de ekonomi"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:
Yayınlanma:

ESKİŞEHİR (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Toplumsal barış olmadığı taktirde birlikte iş üretmek, birlikte fikir üretmek, birlikte yenilik üretmekten geçen daha iyi hayat düzenine adım atmamız mümkün olmayacak. Toplumsal barış inşası için ihtiyaç duyulan projelerden bir tanesi de ekonomi" dedi.

Böke, Eskişehir'de bir otelde düzenlenen "Türkiye Ekonomisi ve Geleceği" konulu panelde yaptığı konuşmada, Ankara Garı önünde 10 Ekim'de gerçekleştirilen terör saldırısını anımsatarak, "Acımız büyük ama başımız dik, acımız büyük ama mücadele gücümüz yüksek, acımız büyük ama biz biriz ve birliğiz" ifadelerini kullandı.

Bu derece ağır ve sorumluluk yaratan bir yükün ardından Türkiye bir araya gelebilmesini istediklerini anlatan Böke, şöyle devam etti:

"Ancak, hemen akabinde bizi bir araya getirmiş olması gereken bir milli maç sırasında bu acımızda bile ayrıştığımız ve toplumsal barışa ne kadar acil ve çok ihtiyaç duyduğumuzu bize anımsatan günlerden geçtik. Türkiye'nin ekonomisini yarın için inşa edeceksek önce toplumsal barışı inşa etmemiz gerekiyor. Toplumsal barışın olmadığı, insanların birbirinden ayrıştırıldığı ve bu ayrışmanın toplum istediği için değil, siyaset bu ayrışmayı zorladığı için ortaya çıkan bir Türkiye zemininden hızla çıkmamız ve bu ruh halinden kurtulmamız gerekiyor. 

Toplumsal barış olmadığı taktirde birlikte iş üretmek, birlikte fikir üretmek, birlikte yenilik üretmekten geçen daha iyi hayat düzenine adım atmamız mümkün olmayacak. Toplumsal barış inşası için ihtiyaç duyulan projelerden bir tanesi de ekonomi. Ekonominin iyi işlemesi için toplumsal barış gerekiyor ama toplumsal barış için de ekonomi önemli araçlardan bir tanesi."

- "CHP iktidarında teşvik sistemi değişecek"

Böke, CHP iktidarının ilk bir yılında teşvik sistemini değiştireceklerine değinerek, "Türkiye'de şu andaki teşvik sistemi coğrafi tanımlanmıştır. Devlet özel sektöre ne üreteceği konusunda destek vermez, nerede üreteceği konusunda destek onu zorlar. Oysa sizler nerede üretim yapılacağını herkesten daha iyi bilirsiniz. Fabrikanızı nereye inşa ettiğiniz değil, o fabrikanın içinde ne ürettiğiniz bizim için önemli olmalı. Parti programımızda teşvik sistemini şu anda olduğu bölgesel kısıtlardan çıkartıp, katma değeri yüksek üretimi teşvik eden bir yapıya kavuşturacağız" diye konuştu. 

Geçtiğimiz hafta Küresel Rekabet Endeksi'nin açıklandığını hatırlatan Böke, Türkiye'nin bir yıl içerisinde Küresel Rekabet Endeksi'nde 6 sıra birden gerilediğini bildirdi.

Türkiye'nin 45'incilikten, 51'inciliğe düştüğünü vurgulayan Böke, şunları söyledi:

"En temel sebeplerden birinin kurumlara güven olduğunu, bir diğerinin de istenen uluslararası becerilerin ülkede olmaması olduğunu görüyoruz. Hukuku üstün kılarak ve istikrar için öncelediğimiz kurumsal yapıyı uygulamaya geçirerek kurumlara güveni zaten inşa edeceğiz. Teşvik sistemini katma değeri yüksek üretime kaydırarak da bu rekabet gücünü yeniden tanımlamış olacağız. Fakat rekabet gücümüzü gerçekten arttırmak istiyorsak, bilgiye, beceriye ve bu bilgi ve beceriyi edinme isteğine yatırım yapmamız gerekiyor."

Panele, Eskişehir Büyükşehir Belediye Bakanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.