Çiftçiler ileri teknolojiden faydalanacak

TKDK, tarımsal üretimde kullanılan makinelerin kiralanmasına imkan sağlayan makine parklarına destek verecek. Parklar sayesinde üreticiler ileri teknolojiyi kullanabilecek

Çiftçiler ileri teknolojiden faydalanacak
Yayınlanma:

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK), tarım aletlerini kiralama yöntemiyle çiftçilere kullanma imkanı sunan makine parkları sektörünün yaygınlaşmasına destek vereceği bildirildi.
TKDK Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Adnan Uzunpınar, yaptığı açıklamada, makine ekipman parklarının Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın olduğunu söyledi.
 Avrupa'daki çiftçilerin büyük makineleri satın almak yerine ekipman garajlarından kiralama yoluyla makineleri kullanarak işlerini hallettiğine dikkati çeken Uzunpınar, "Böylece daha üst teknolojiye sahip makineleri kullanıyorlar. Belirli dönemlerde bu makinelere ihtiyaç oluyor. Yılın bir döneminde kullanılacak aletlerin, bakım ve garaj masraflarını üstlenmemiş oluyor" diye konuştu. 
Uzunpınar, Türkiye'de ise tarımsal işletmelerin küçük boyutta olduğuna işaret ederek, çiftçilerin tarım aletlerini satın alarak veya komşusundan karşılıklı takas şeklinde kullandığını aktardı.
TKDK'nın bunu daha profesyonel ve modern hale getirmek üzere çağrıya çıktığını anlatan Uzunpınar, şöyle konuştu:
"En üst teknolojiyle donatılmış modern makine ekipmanlarını alarak, bunları çiftçilerin hizmetine sunacak yatırımcılara yüzde 65 hibe vereceğiz. Makine parkı için gerekli olan alet ve ekipmanları, garajın kurulumu ve inşasında, harcamaların yüzde 65'ini bizden alacak. Kendinden yürüyen motorlu araçlar destek kapsamında değil. Traktör ve biçerdöver desteği için Avrupa Birliği komisyonuyla görüşüp bunları dahil edeceğiz. Yatırımcılarımız, şu anda kendinden motorlu olmayan ekim, dikim, hasat, gübreleme ve toprağı işleme makineleri ile makine garajı kurabilecekler. Çiftçilerimiz de bu garajlardan makineleri kiralama yöntemiyle faydalanabilecek."
 
"Tarımsal üretimde Avrupa standartlarını yakalayacağız"
 
Uzunpınar, makine ekipmanları parkından çiftçilerin ihtiyaç duyduğu ve yüksek bedelle satılan bu makineleri satın almak zorunda kalmayacağının altını çizerek, çiftçilerin garajlardan aynı yüksek teknolojiyi kullanma fırsatı yakalayacağını dile getirdi.
Bu yatırımı yapmak isteyenlere yüksek teknoloji ürünleri almalarını önereceklerini ifade eden Uzunpınar, şunları kaydetti: 
"Örneğin ekim makinesinin en verimlisi ve kapasitelisini almalarını isteyeceğiz. Çiftçilerimiz de yüksek teknolojiyi kiralama yöntemiyle kullanabilecek. Bu makinelerin sigortası olacağı için yatırımcının hiçbir kaybı olmayacak. Çiftçimiz bu aletleri araç kiralama gibi kullanacak. Girdilerini düşürecek, masraflarını azaltacak. Üretici birlikleri ve kooperatiflerimizle makine parklarının kurulumunu sağlayabilirsek, çiftçilerimiz de modern ekipmanlarla üretim yapacaktır. Avrupa'da bu yöntem çok güzel uygulanıyor. Gittiğimiz ülkelerde gördük. Bunu hayata geçirdiğimizde tarımsal üretimde Avrupa standartlarını yakalamış olacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.