Çiğköfte alırken dikkat!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Nuran Erdem, çiğköfte tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli açıklamalarda bulundu

Çiğköfte alırken dikkat!
Yayınlanma:

Yapımı ve içeriği bölgeden bölgeye farklılık gösteren çiğköfte ve son zamanlarda her köşe başında bulunan çiğköfte dükkânları ile ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Nuran Erdem Konyalı vatandaşların çiğköfte alırken dikkat etmesi gereken birçok konunun olduğunu dile getirdi.

ÇİĞKÖFTE ALIRKEN DİKKAT EDİLMELİ 

Çiğköfte satın alırken güvenilir markaları ve dükkândaki kalite belgelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Nuran Erdem, “Çiğ köfte alırken güvenilir marka ve satıcılar tercih edilmelidir. Etiketlenmiş ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmış ürünler alınmalıdır. Gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktarı, firmanın adı, adresi, üretildiği yer, üretim ve son kullanma tarihi, parti veya seri numarası, İşletme Kayıt Numarası gerektiğinde kullanım bilgisi ve muhafaza şartlarının etiket üzerinde yazılmasına dikkat edilmelidir” açıklamasında bulundu. Çiğköftenin günlük tüketilecek miktarda alınması gerektiğini söyleyen Erdem,  “Çiğköftenin besin zehirlenmesine neden olma ihtimali yüksek olduğu için açıkta satılan çiğ köftelerden kaçınmak gereklidir. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozulduğu için açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve sağlık sorunu olan bireylerde bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan çok ciddi zehirlenmelere neden olarak ölüme kadar götürme olasılığı yüksektir” dedi. 

“DENETİMLER ARTMALIDIR”

Çiğ köfte pazarında irili ufaklı firma bulunduğunu dile Erdem, “Kayıt dışı çalışan firmalar yaptıkları hileler ile bir taraftan halk sağlığını tehdit ederken diğer taraftan haksız rekabet yapmaktadır. Çiğ köftenin güvenilir gıda seviyesine çıkarılması için denetimlerin artması ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Üretim ve satış yerlerinin denetimi daha sık aralıklarla yapılmalı, numuneler alınarak Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu belirlenmelidir. Burada asıl iş tüketiciden ziyade Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine düşmektedir. Gıda güvenliğinin sağlanması için tarlada Ziraat Mühendislerine, çiftlikte Veteriner Hekimlere, gıda üretim ve denetiminde ise Gıda Mühendislerine büyük iş düşmektedir” açıklamasını yaptı.

“DENETİMLERİMİZ HER AY YAPILIYOR”

Denetimlerin her ay yapıldığını belirten İşletme Sorumlusu İsmail Demir, “Denetimlerimiz her ay düzenli olarak yapılıyor ve kalite belgelerimizde mevcut durumda. Çiğköftemiz Konya’da el değmeden üretiliyor. Kullandığımız malzemenin en iyisini, en güzelini kullanmaya özen gösteriyoruz. Dükkanımız oldukça hijyenik durumda bizi tercih eden müşterilerimizde bu konuya oldukça dikkat ediyorlar” şeklinde konuştu. 

“KAR MARJI YÜKSEK”

Son zamanlarda artış gösteren çiğköfte dükkânlarının iyi işletilmesi durumda iyi para kazandırdığını belirten Serhat Tosun, “Çiğköfte dükkânı açmak isteyenlerin çok küçük sermayelerle dükkân açabilirler. Ama burada önemli olan dükkânı açmak değil onu en güzel en düzenli en kaliteli biçimde işletebilmektedir. Son 4-5 yıldır çiğköfteye oldukça yoğun bir ilgi söz konusu, bunun nedeni cebe uygun olması ve fast food kategorisinde olmasıdır” açıklamasında bulundu. / Halil Yılmazer

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.