Cuntacılar Emniyet Müdürü Karaduman'ı gözaltına almak istemiş

Kars'ta FETÖ'nün darbe girişimine karıştıkları iddia edilen 15 askerin yargılandığı davada tanıklık yapan AK Parti Kars İl Başkanı Çalkın, "Cuntacılar, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman'ı istediler biz de direniş göstereceğimizi söyledik." dedi.

Cuntacılar Emniyet Müdürü Karaduman'ı gözaltına almak istemiş
Yayınlanma:

Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları iddia edilen, aralarında eski binbaşı Deniz Yiğitbaş'ın da bulunduğu 7'si tutuklu 15 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklardan eski binbaşı Deniz Yiğitbaş, eski uzman çavuşlar Abdulrahim Kaya, Mehmet Acar, Murat Dülger, Rahim Vurucu, Fatih Deniz ile 8 tutuksuz sanık katıldı. Eski üsteğmen Evren Bektaş ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Adliye binasında daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada, sanık avukatları ile yakınları da hazır bulundu.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, 15 Temmuz gecesi AK Parti Genel Merkezinden gelen telefon üzerine partiye gittiğini söyledi.

Partilileri, partiye davet ettiğini anatan Çalkın, "Partiye giderken dönemin Kars Emniyet Müdürü şimdiki Gaziantep Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ile görüştüm. Daha sonra partilileri, vatandaşları sokağa çağırdık. Partinin ilçe başkanlarını uyararak parti binalarını açmalarını söyledim." dedi.

Çalkın, vatandaşlarla sokaklara çıkarak darbe girişiminde bulunanlara tepki gösterdiklerini anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Sarıkamış Emniyet Müdürlüğünde bir rütbeli askerin makam koltuğunda oturduğunu söylediler. Daha sonra Kars Valisi Rahmi Doğan ile görüştüm, vali de 'sokaklara dökülün, direniş gösterin' dedi. Biz de sokaklara döküldük. Vatandaşlarla biz 'Allahuekber' nidalarıyla askerlerin yanına giderek yanlış yaptıklarını ve geri dönmelerini istedik. Cuntacılar, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman'ı istediler biz de vermeyeceğimizi direniş göstereceğimizi söyledik ardından Karaduman ile araçları yollara çıkarttık. Askerlerin hareket kabiliyetlerini kısıtlamaya çalıştık."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla vatandaşların daha da kalabalıklaşarak sokaklara döküldüğünü ve dik duruş sergilediklerini ifade eden Çalkın, şunları kaydetti:

"Bizler dışarıdaydık, Cumhurbaşkanının çağrısından sonra vatandaşlar kalabalıklaştı. Daha sonra belediyeden 'sıkıyönetim ilan edildi' anonsu geçti. Sıkıyönetim ilan edildi anonsu üzerine vatandaşların biz kısmı belediye binasına giderek askerleri oradan çıkarttı. Vatandaşlar gittikten sonra anonslar tersine döndü, belediyeyi onlardan kurtardık."

Çalkın, dönemin 1. Mekanize Piyade Tabur Komutanı eski yarbay Ali Ercan Ormanoğlu'nun emniyet binası yakınında beraberindeki askerler ile darbe girişiminde bulunurken gözaltına alındığını anlatarak, Ormanoğlu'nun yakalanması sonrası bir üsteğmenin askerleri bölgede çektiğini dile getirdi.

Duruşma, sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 103 sayfalık iddianamede tutuklu bulunan eski binbaşı Deniz Yiğitbaş, eski üsteğmen Evren Bektaş, eski uzman çavuşlar Abdulrahim Kaya, Mehmet Acar, Murat Dülger, Fatih Deniz, Rahim Vurucu ile tutuksuz 8 uzman çavuş, "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışının yanı sıra örgütün devlet kurumları ve Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) yapılanması ile darbe teşebbüsü sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarılan iddianamede, darbe girişiminde eski Genelkurmay Personel Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından "Harekat Yıldırım" adı altında "Yurtta Sulh Konseyi Başkanı" imzasıyla Kars'a gönderilen sıkıyönetim direktifine göre dönemin 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı'nın Kars'ta "sıkıyönetim komutanı" olarak görevlendirildiği anlatılıyor.

İddianamede, darbe girişiminin, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın FETÖ/PDY karşısındaki emin duruşu ile Türk milletinin, tank veya tüfek dinlemeden özgür iradesine yapılmaya çalışılan bu darbe teşebbüsünü bertaraf etmek için kahramanca direnmesi sayesinde başarısızlıkla sonuçlandığı vurgulanıyor.

14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Mekanize Piyade Taburu'nda görevli eski binbaşı Yiğitbaş'ın da aralarında yer aldığı 6'sı tutuklu 15 askeri personelin "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Kars'ta, FETÖ darbe girişimine katıldığı ve örgütün kentteki sözde "ana komuta kademesi"nde yer alan eski yarbay Ali Ercan Ormanoğlu, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.