“Devlet sanatçıyı yüceltmelidir”

Sanatçı Nurhan Çamöz Açıkbaş “Devletin sanata ve sanatçıya taraf olmaksızın sahip çıkıp desteklemesi onu yüceltir. Tarihdeki bütün büyük devletlerin ve uygarlıkların da sanat sahip çıktığını görüyoruz” dedi.

“Devlet sanatçıyı yüceltmelidir”
Yayınlanma:

NURHAN ÇAMÖZ AÇIKBAŞ KİMDİR?

1970 Konya Ermenek doğumluyum. 1990 Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümüne girdim.1992-1993 Yılları arasında Viyana'da yabancı dil eğitimi aldım. Ardından 1996 yılında Selçuk Üniversitesindeki eğitimini tamamladım. Aynı yıl Milli Eğitim'de Öğretmenliğe başladım hala öğretmen olarak çalışıyorum. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde okuyorum. Evliyim 3 kızım var.

SANATA OLAN İLGİNİZ İLK NE ZAMAN BAŞLADI?

İlk lise yıllarında başladı. Şu anda Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan hocamın ilgi ve alakasıyla bendeki yetenek ortaya çıktı. Tabi sanatçı bir aileden gelmenin etkisi de çok fazla büyük babam kanun, babaannem ud çalardı. Babam da her ne kadar eğitim almasa da resim sanatıyla uğraşıyordu. Babamın resim yeteneği bana geçmiş sürekli sanatçı bir ailenin için olmak da bana avantajlar sağladı.

RESİMDEKİ TARZINIZ NEDİR?

Resimlerimde kadın figürleri çok daha fazla kullanıyorum. Belki de 3 kız kardeş olmam, aynı zamanda 3 kız çocuğuna sahip olmam ve annemin benim hayatımda çok önemli bir yeri olmasından kaynaklanıyor. Yani kadınlar üzerinde yoğunlaşmam için çok sebebim var. Kadının toplumdaki yerini ortaya çıkarmak adına kadın portreleri üzerine çok çalışıyorum. Tabi realist tarzda değil, daha çok soyutlayarak pastel renklerle ortaya çıkarmaya çalışıyorum.

ÖRNEK ALDIĞIMIZ SANATÇILAR VAR MI?

Gustav Klimt en vazgeçilmez sanatçı benim için Modigliani’ın özellikle kadın figürlerinde çok etkilenmişimdir.

TOPLUMUN SANATÇIYA BAKIŞ AÇISI NEDİR?

Mevlana şehri olduğu için bir hoşgörü genel olarak baktığımızda var. Ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Konya’daki yaşayan halkın daha çok muhafazakâr olmasından dolayı sanatın yönü de değişiyor. El sanatları daha ön plana çıkıyor, seramik gibi batı anlamındaki sanat daha kısıtlı diyebiliriz. 

ATÖLYENİZ AÇMAYI DÜŞÜNÜRMÜSÜNÜZ?

Sanat atölyem yok. Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hocası Orhan Cebrailoğlu ile yaklaşık 4 yıldır, birlikte çalışıyoruz. Orhan Cebrailoğlu, resime başlamamda çok büyük destekçim oldu. Hocamın Leyla serisi beni çok etkilemiştir. Orhan Hoca genel anlamda sanata ve sanatçıya her zaman çok destek olmuş ve bu anlamda etkinlikler sürekli düzenlemiştir. 

SANAT ALANINDAKİ ETKİNLİKLERİNİZDEN SÖZ EDER MİSİNİZ?

Birçok yarışma ve sınavlarda jüri üyeliği yaptım. 2014 Konya  KTO Üniversitesi “IV. International Science, Culture and Art Days" 2014 Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi "Yaşamın içinden Portreler"karma sergi,2015 Müjdat Gezen Sanat Merkezi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma resim sergisi 2015 Ortaköy Sanat Merkezi "Kadınsı Ses" Kişisel Sergi,2015 Konya KTO Karatay Üniversitesi "İpek yolu'nun Kadın Yolcuları"resim sergisi 2015 15. Yıl Orhan Cebrailoğlu Sanat Merkezi Karma sergilerim oldu. Önümüzdeki ay Avusturya Viyana’da bir kişisel sergim olacak. Kişisel sergilerim dışında bir çok karma sergiye ulusal ve uluslararası resim çalıştaylarına katıldım.

RESİMLERİ YAPARKEN Kİ RUH HALİMİ İSE...

Sanat, aslında insanın varoluş biçimidir. Her insanın derinliklerinde, özünde bir sanatçı olduğuna inanırım. Sanat insanın evrende varoluşunu en üst düzeyde sorgulama ve ortaya koyma biçimidir. Bütün bilimlerin bile tarihsel kökeninde sanat vardır. Tarihdeki ilk mühendisler, doktorlar, marangozlar bile hepsi sanatçı kökenlidirler. Sanat eserini ortaya koyuş aşamasında sanat sanatçı için tam bir trans halidir. Sanatın ilahi güzelliğinin ardında bu yaratıcı, doğurgan süreç yatar.

SANATA DEVLET YÖNETİMİNİN VE KURUMLARIN DESTEĞİ SİZCE YETERLİ Mİ?

Devletin sanata ve sanatçıya taraf olmaksızın sahip çıkıp desteklemesi onu yüceltir. Tarihdeki bütün büyük devletlerin ve uygarlıkların öyle yaptığını görüyoruz. Sanat özü itibariyle eleştireldir ve bu nedenle hep bulunduğu çağın birkaç yüzyıl ilerisindedir. Sanat gelişebilmek için özgürlük ortamına ihtiyaç duyar. Baskıcı ve diktatoryal rejimlerde yaşama imkânı bulamaz. Çünkü sanat güncel ve politik çıkarların ötesinde evrensel değerlere ve güzelliğe ulaşma amacındadır. Devletin görevi bilimin ve sanatın ihtiyaç duyduğu özgürlük alanını yaşatmak ve genişletmek gerekir. Kültür ve sanata devlet bütçesinden daha fazla pay ayrılması ve devlet tarafından desteklenmesi bütün modern devletlerce kabul edilmektedir.

(Melek Sarıtaş)
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.