Devrim Genelkurmayı ilan edildi

Batılı ülkelerin planladığı ve büyük insani kayıplara neden olacak İdlib operasyonunu engellemek için Türkiye’nin başlattığı süreç ilk meyvesini verdi.

Devrim Genelkurmayı ilan edildi
Yayınlanma:

Onlarca etkili sivil veya askeri muhalif ismin katıldığı toplantıların ardından ilk somut karar Devrim Genelkurmayı’nın oluşturulması oldu. Suriye’nin önemli muhalif gruplarından Feylak’uş Şam, Ahrar’uş Şam, Sultan Murat ve Şam Cephesi’nin ana merkezini oluşturduğu Devrim Genelkurmayı’na 50’ye yakın irili ufaklı grup destek açıkladı. Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı olduğu duyurulan askeri çatının Genelkurmay Başkanlığına ise adı Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın Suriye yapılanmasıyla birlikte anılan Feylak’uş Şam grubundan Albay Fadlullah el-Hacci getirildi. İdlib’in Kefer Yahmul bölgesinden olan Hacci, Esed’in ‘sivilleri öldür’ emrini reddederek ordudan ayrılan eski rejim subaylarından. Devrim Genelkurmayı’nın harekât merkezini ise Türkmen Sultan Murat Tugayları yönetecek. Fırat Kalkanı Harekâtı’nın önemli gruplarından olan Sultan Murat’ın üyesi Ahmet Osman, yaptığı değerlendirmede “Hedefimiz Suriye genelindeki tüm dağınık yapıları tek çatı altında toplamak” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’NİN İDLİB ÇABASI

İdlib’de muhalif gruplar arasında başlayan çatışmaların ardından, büyük kısmını eski Nusra Cephesi mensuplarının oluşturduğu Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) İdlib’de etkinlik kazanmış, bunu fırsat bilen ABD ve Rusya kente geniş kapsamlı bir askeri harekat sinyali vermişti. Çoğunluğu sığınmacı 2 milyonu aşkın Suriyelinin bulunduğu İdlib’de yaşanması muhtemel büyük insani dramların önüne geçmek için Türkiye, muhalif gruplarla temasa geçerek ‘sivil yönetim’ ve ‘birleşik ordu’ teklifinde bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.