Dijital icat oldu, fotoğraf sanatını öldürdü

​Hızla gelişen teknoloji meslekleri olumsuz yönde etkiliyor. İşte o mesleklerden birisi de fotoğrafçılık yer alıyor. Gelişen ve değişen Dünya’ya ayak uydurmanın zor olduğu zamanda fotoğraf sanatı yok olmamak için direniyor

Dijital icat oldu, fotoğraf sanatını öldürdü
Yayınlanma:

Konya’da 50 yıldır fotoğrafçılık yapan Cahit Sağlık, günümüzde sadece resmi dairelerde kullanılması için çekilen vesikalık foto için fotoğrafçının kapısı çalındığını, teknolojinin fotoğrafçıların ekmeğine engel olduğunu, 10 yıl içinde fotoğrafçılık denilen bir iş sahasının olmayacağını söyledi.

“İŞ VARDI TEKNOLOJİ YOKTU, TEKNOLOJİ GELDİ İŞ YOK”

50 yıldır Konya’da fotoğrafçılık yapan Cahit Sağlık, gelişen teknolojinin kendi mesleğine adeta bir darbe vurduğunu söyledi. Her geçen zamanın fotoğrafçılık için aleyhine olduğunu ifade eden Sağlık, “Biz okul zamanında çalışmaktan yemeklerimizi yiyemez, iş yetiştiremez haldeydik. Fotoğrafçıların olduğu bu sokak bir panayır alanı gibiydi. Şimdilerde ise işi düşmeyen buraya uğramıyor. Onda da sadece vesika çekimleri için ya da ufak tefek düğün fotoğrafları için kapımız çalınıyor. Önceleri iş vardı teknoloji yoktu, şimdi teknoloji geldi iş yok” diye konuştu.

“ELİNE MAKİNAYI ALAN HERKES FOTOĞRAFÇI”

Dijital teknolojinin gelmesiyle birlikte rahatlıkla ulaşılabilen fotoğraf makineleri ile herkesin fotoğrafçı kesildiğini söyleyen Sağlık, “Teknoloji çağındayız. Elimizdeki akıllı telefonlarda fotoğraf çekebilme özelliği ile artık şimdi herkes kendini fotoğrafçı sanıyor. Örneğin, önceleri düğün fotoğrafı için yoğunluktan randevu veremez durumdayken şimdi sinek avlıyoruz dersek yeri olur. Eline makineyi alan kendini fotoğrafçı belliyor” dedi.

“TEKNOLOJİ İCAT OLDU, FOTOĞRAFÇILIK YOK OLDU”

Dijital fotoğraf makinelerin çıkmadığı dönemlerde filmli makinelerin kullanıldığı zamanlarda vatandaşın çektiği fotoğrafı merak edip filmi bir an önce banyo ettirmeye çalıştığını ve ne çıkacağını görmek istediğini belirten Sağlık, “Şimdi makinelerde çektiğini anında kişi görebiliyor. Bunu da binlerce fotoğrafların sığacağı belleklerde saklıyor. Bu durumda bize gerek de kalmıyor. Sadece özel anların çekimi için banyo ettirmek isteyen olursa bize ancak öyle geliyorlar” dedi. Baskı olayının giderek azaldığına dikkat çeken Sağlık, “Baskı olayı giderek azalıyor ama buna rağmen telefonla çektiği fotoğrafı bastırarak anı olarak saklamak isteyenler de oluyor. Basılan bir fotoğrafta bir sıcaklık var, onu eline alabiliyorsun ama dijital fotoğrafta bunu yapamıyorsun” ifadelerini kullandı.(Berati Ertan)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.