Diriliş dizisi Türk Milleti'ni uyandırdı

Deri Ustası Mehmet Sayan, son zamanlarda dizilerin etkisiyle eski Türk kültür ve kıyafetlerine ilginin giderek arttığını söyledi.

Diriliş dizisi Türk Milleti'ni uyandırdı
Yayınlanma:

Bedesten Çarşısı’nda deri tamirat işiyle uğraşan Mehmet Sayan deriye vermiş olduğu şekillerle dikkatleri üzerine topluyor. Deriden Türk boylarına ait  ayakkabı, bıçak kılıfı, kılıç  Kayı boyu bayrağı, kemer, bileklik,  börk, yelek, ceket gibi malzemeler yapan Mehmet Sayan son zamanlarda özellikle dizilerin etkisi ile bu kıyafet ve eşyalara ilginin bir hayli yoğun olduğunu söyledi.

“TÜRK KIYAFETLERİNE İLGİ GİDEREK ARTIYOR”

Türklerin eski kültür ve kıyafetlerine ilginin giderek arttığı söyleyen Mehmet Sayan, Osmanlı ve Türk kültürünü yaşatmaya çalıştığını ifade etti. Sayan, “Dizilerin etkisi ile eski Türk kültürünü yansıtan kıyafetlere insanların ilgilisi daha da yoğunlaştı. Özellikle Diriliş dizisi ile insanlarda bir uyanış oldu. Çünkü insanlarımız geçmişini bilmiyor. Önceden geçmişine kötü sözler sarf edebilen insanlar ortaya çıkabiliyordu ama şimdi insanlar tarihini  diziler aracılığıyla da olsa öğrendi ve bu vasıtayla geçmişimizi hatırladı. Bu durum gurur verici bir olay Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etmemiz gerekiyor çünkü insanların  uyanmasını sağladı. Günümüzde genç nesilde  bir kıpırdanış var eski tarz kıyafetlere en fazla ilgiyi onlar gösteriyor” diye konuştu.

“ORTA ASYA, SELÇUKLU VE OSMANLI DÖNEMİNDE KULLANILMIŞ KIYAFETLERİ DİKİYORUM”

Türklerin şanlı ve köklü bir geçmişe sahip bir millet olduğunu vurgulayan Mehmet Sayan,  “Türklerin anavatanı Orta Asya olduğu için o iklim şartlarına uygun giyim kuşam geliştirmişler. Ben sadece Orta Asya Türk kültürünü ait kıyafetleri değil, Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde kullanılmış kıyafetlerini de dikiyorum. Bu işe merak ile başladım neyi gördüysem yapmaya çalışıyorum. Tarihi diziler insanları uyandırarak geçmiş tarihlerini hatırlamalarına neden oldu ve buda  bizim işlerimize de yansıdı. Yurt içine ve yurt dışına mesela Almanya’ya da özellikle  insanlar yelek, börk ve kolluk istiyor” şeklinde konuşu. 

Keçi, koyun, ve ceylan derilerini kullandığını söyleyen Mehmet Sayan, “Malzemeleri yaparken o zamanlardaki  eski dikiş yöntemlerini kullanıyorum. Fiyatlar piyasaya göre oldukça uygun mesela börklerin fiyatı 20’TLden başlıyor 45 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.  

Muhabir: Gamze Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.