"Doğal saç"ın peruk ve postişe dönüşüm yolculuğu

Saç uzatmanın zaman alması ve bakımının zahmetli olması nedeniyle kısa saç tercih eden kadınlar, doğal saçlardan yapılan yapay ürünlere yöneliyor- Daha çok kırsal kesimdeki kadınlardan toplanan doğal saçlar, usta ellerde peruk, ek saç ve postişe dönüştürü

"Doğal saç"ın peruk ve postişe dönüşüm yolculuğu
Yayınlanma:

NİĞDE (AA) - BETÜL ABBAK - Daha çok kırsal kesimdeki kadınlardan toplanan doğal saçlar, usta ellerde peruk, ek saç ve postişe dönüştürülerek, kısa sürede farklı görünmek isteyen kadınların hizmetine sunuluyor.

Değişen yaşam koşullarıyla saç uzatmanın zaman alması ve bakımının zahmetli olması nedeniyle kısa saç tercih eden kadınlar, doğal saç kullanılarak yapılan peruk, ek saç ve postiş sayesinde kısa sürede uzun saçlara sahip olabiliyor.

"Saç toplayıcıları", köylerde ya da beldelerdeki kuaförlerde toplanan saçları, ağırlığınca satın alarak kentlerdeki perukçulara ve kuaförlere pazarlıyor.

Perukçular, saçları yıkayıp temizledikten sonra müşterinin isteğine göre çıt çıt denilen 8 parçadan oluşan bir takım saç, yarım ay, tokalı postiş, sihirli saç, peruk gibi modelleri dikiş makinesinde dikerek ya da kaynak yaparak kullanıma hazır hale getiriyor.

 

- "Ev hanımları da çok tercih ediyor"

Seyrek ya da kısa saçlı kadınların gün içerisinde havalı saçlara sahip olmasını ve "aynayla barışık" olmalarını sağlayan peruk ve postişler, günümüzde sadece sahne sanatçıları tarafından değil, öğrenciler, çalışan kadınlar, ev hanımları ve gelin adayları tarafından da tercih ediliyor.

Perukçuların verdiği bilgiye göre, her yaş grubuna hitap eden ek saçlar, günlük 70 liraya kiralanabiliyor; işlenmiş kaliteli bir saç ise modeline göre 450 liradan 2 bin liraya kadar satışa sunuluyor.

Perukçu Adem Birtek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleği olan perukçuluğu 17 yıldır yaptığını söyledi.  

Son yıllarda uzun saça talebin çok arttığını ancak doğal saç bulunamadığı için fiyatların yükseldiğini belirten Birtek, "Çünkü kadınların saçları eskisi gibi uzun değil. Moda trendinin hızla ilerlemesi, psikolojik etkenler, yaşam tarzı, kadınların sürekli saçlarını boyatmaları gibi nedenlerle uzun saç bulmak zorlaşıyor. Bu da fiyata yansıyor. 100 gram doğal saçın fiyatı 2 bin liraya kadar çıkabiliyor" diye konuştu.

Birtek, saç temini için sürekli bir kaynağın olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Herkesin istediği özelliklere göre saç bulmak çok zor. Bizim arzu ettiğimiz bir saç, istediğimiz uzunluğa ulaşıncaya kadar yaklaşık 7-8 sene geçiyor ve bu süre içerisinde uzayan bir saçın boyatılmaması, kına yakılmaması ve özellikle siyah renge boyanmaması gerekiyor. Bu özellikteki saçı bulmak çok zor ve uzun bir süreç." 

 

- "Doğal saçlar kırsal kesimden"

Birtek, ham saçları müşterilerinden ve "saç toplayıcıları"ndan temin ettiklerini söyledi.

"Saç toplayıcıları"nın şehir merkezlerinden daha çok kırsal kesimdeki kuaförlerden aldıkları saçları perukçulara sattıklarını belirten Birtek, "Bize gelen saçları temizliyoruz, işliyoruz. İşledikten sonra müşterinin beğenisine göre satışa sunuyoruz" dedi.

Takma saçların günümüzde aksesuar gibi kolaylıkla kullanıldığına işaret eden Birtek, "Kolay takılıp çıkartılabildiği için her isteyen kadın saçın uzamasına bağlı olarak yaklaşık 2,5 ay bu ürünleri kullanabiliyor. İsteğe bağlı olarak saçı söktürüp tamir ettirip yeniden taktırabiliyor. Daha uzun süre kullanmak isterse mikro kaynak denilen yöntemle 5-6 ay kullanmak mümkün" ifadelerini kullandı.

 

- "Diziler sayesinde ek saç kullanımı üst seviyede"

Niğde Kuaförler Odası Başkanı Ahmet Bircan da 26 yıldır kuaförlük yaptığını, son 5 yıldır ilave, takma saç, peruk ve perukanın daha fazla kullanılır hale geldiğini söyledi.

Kuaförlük tarihinden bugüne kadar ek saçların kullanıldığının altını çizen Bircan, "Son 5 yılda ek saç kullanımı üst seviyeye ulaştı. Artış göstermesinin tek sebebi saç kesimlerinin eskisi gibi tek düze olmaması, asimetrik kısa kesimlerin çok revaçta olması. Kadınlar, internet, televizyon ve görsel iletişimle dizilerdeki karakterlerin saç modellerine teknoloji sayesinde çok çabuk ulaşarak kendilerinde uygulamak istiyor. Bu nedenle peruk ve ek saçlara rağbet giderek artıyor" diye konuştu. 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.