Dünyanın en keskin lazeri ortaya çıktı!

Lazer araştırmacıları, daha hassas atom saatleri ve daha doğru ölçümler için 10 mHz bant genişliği ve ışık kararlılığıyla dünyanın en keskin lazerini geliştirdi.

Dünyanın en keskin lazeri ortaya çıktı!
Yayınlanma:

“Mükemmel lazerler” teorik olarak özel bir dalga boyunda ışık yayar. Ancak mevcut Teknoloji bunu başaramaz belirli bir bant genişliğinde çalışır. Lazer araştırmacıları, bu bant genişliğini mümkün olduğunca daraltarak en iyi lazeri geliştirmeyi amaç edinirler.

Uluslararası bir ekip sadece 10 mHz (0.01 Hz) bant genişliğiyle dünyanın en keskin lazerini geliştirdi. Tipik olarak, en iyi lazerler birkaç kHz kadar dar bant genişliğine sahip olabilir. Ancak optik atom saatleri gibi daha hassas aletler için bant genişliğinin daha da daraltılması gerekir.

Bir lazer ışınının kalitesinin diğer ölçümü, ışığın frekansının kararlılığıdır. Belirli bir süre sonra ışık dalgası salınımları senkronize edilemez. Bu nedenle bir lazer ne kadar uzun süre "mükemmel eşit aralıklı dalgaları" koruyabilirse, o kadar iyidir.


PTB'den Alman bilim adamları ve JILA olarak bilinen bir ABD araştırma grubu tarafından geliştirilen yeni lazer, bu alanların her ikisinde de üstün durumda. Küçük dalgalı 10 mHz bant genişliğiyle birlikte ışık dalgaları 11 saniye boyunca sabit kalır. Bu süre zarfında ışın yaklaşık 3,3 milyon km uzağa yayılır. Bu mesafe Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 10 katı anlamına gelmektedir.

shiftdelete'in haberine göre keskin yeni lazerler, daha doğru atom saatleri yapmak ve ultracold atomlarında daha kesin ölçümler gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Araştırmacılar, aynaların yapısını değiştirerek ve rezonatörün içindeki sıcaklığı düşürmenin yollarını bulmak ve bant genişliğinin 1 mHz altına indirilebileceğini belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.