1 Ocak’tan itibaren Yeni sisteme geçiliyor!.. Bakanlık resmi olarak duyurdu!

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ihracatta şirketlerin üretim yeri bazlı yeni bir sisteme geçeceğini duyurdu. İşte detaylar...

1 Ocak’tan itibaren Yeni sisteme geçiliyor!.. Bakanlık resmi olarak duyurdu!
Yayınlanma:

Halihazırda, ihracat verileri, ihracatı gerçekleştiren firmanın merkezinin bulunduğu il bilgisi esas alınarak açıklanıyor. Bu durum, merkez ili ve üretim ili farklı olan firmalarda, ihracat istatistiklerinin merkez ili yönünde kümeleşmesine neden olabiliyor. Ayrıca, dış ticaret firması aracılığıyla yapılan ihracatın, üretimin yapıldığı il yerine, dış ticaret firmasının bulunduğu ilde ihracatın kaydedilmesine yol açabiliyor.

Yeni sistemde ise, ihracat verileri, ihracatı gerçekleştiren firmanın üretim yerinin bulunduğu il bilgisi esas alınarak açıklanacak. Bu sayede, illerdeki üretim yapısından kaynaklı ihracat istatistikleri daha doğru bir şekilde ölçülebilecek.

Üretimin yapıldığı illerin tespit edilmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığı ihracatçı/imalatçı bilgileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Sicil Belgesi Verileri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıtları ile eşleştirilecek.

Firmaların üretim yerlerini esas alan il ihracat istatistiklerinin 2024 yılı Ocak ayından itibaren, geçici olarak Ticaret Bakanlığı “Aylık Dış Ticaret Veri Bülteni”nde yayımlanması planlanıyor. Ayrıca TÜİK tarafından da Resmi İstatistik Programı kapsamında 29 Şubat 2024’te yayımlanacak olan Dış Ticaret İstatistiklerinin Ocak 2024 haber bülteni ile birlikte kamuoyu ile paylaşılması planlanıyor.

Üretim yerlerine göre ihracat istatistiklerinde, üretim hacmi yüksek sanayileşmiş illerin ihracatının öne çıktığı gözlemleniyor. Bu kapsamda elde edilen istatistikler; il, ürün, ülke vb. alt kırılmalarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içermektedir. Böylece, bu çalışmanın il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Bu değişiklikle, ihracat verilerinin daha doğru bir şekilde ölçülmesinin ve il bazlı/bölgesel politikaların daha etkin bir şekilde belirlenmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.