Uzmanı Açıkladı: En düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye yükselecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, 2024 Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzmanı Açıkladı: En düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye yükselecek
Yayınlanma:

Erdursun, 2023 yılının son altı aylık enflasyon oranının yüzde 40'ı bulmasının beklendiğini belirterek, bu oranda bir zam yapılması durumunda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının ortalama yüzde 40 oranında artacağını söyledi.

Erdursun, en düşük emekli aylığının ise 10 bin TL'ye yükseltileceğini ifade etti.

ÇALIŞANLAR İÇİN DEZAVANTAJLI DURUM
Erdursun, emekli maaşlarının hesaplanmasında sigorta primlerinin ve vergilerin önemli bir rol oynadığını belirterek, çok çalışan ve asgari ücretin üstünde gelirle daha fazla sigorta primi ve vergi ödeyenlerin emekli aylıklarında dezavantajlı duruma düşeceğini söyledi.

Bu durumun, emekli maaşlarının hesaplanmasında dikkate alınması gereken bir faktör olduğunu vurgulayan Erdursun, "Çalışanlar, emeklilik döneminde daha rahat bir yaşam sürmek için, emeklilik planlarını yaparken bu durumu göz önünde bulundurmalı" dedi.

EMEKLİLERİN ZAM BEKLENTİSİ
SGK ve BAĞ-KUR emeklileri, kanun gereği Temmuz ve Ocak aylarında enflasyon farkı kadar zam alıyorlar. Memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazanıyorlar.
2024 yılında beklenen zam, emeklilerin maaşlarını artıracak ve hayat pahalılığına karşı bir nebze olsun rahatlama sağlayacak.

ÖRNEK HESAPLAMA
Erdursun, emekli aylığı hesaplamalarına dair bir örnek vererek, daha çok çalışarak ve 9000 gün prim toplayarak daha yüksek emekli aylığı almanın mümkün olduğunu açıkladı.
Örneğin, 1973 doğumlu, 1996'da SGK'ya başlamış ve 9097 prim günü olan bir kişinin emekli aylığı 8 bin 886 TL olarak hesaplandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.