2024'te konut fiyatları düşer mi?

Yükselen enflasyon, döviz kuru, inşaat maliyetleri ve bozulan arz talep dengesi konut fiyatlarında büyük bir patlama yaşanmasına neden olmuştu. Peki 2024 yılında konut fiyatları düşecek mi? İşte ayrıntılar…

2024'te konut fiyatları düşer mi?
Yayınlanma:

Yükselen enflasyon, döviz kuru, inşaat maliyetleri ve bozulan arz talep dengesi konut fiyatlarında büyük bir patlama yaşanmasına neden oldu. 2023 yılında Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon TL'yi aştı. Bu artış, dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmayı hayal haline getirdi.

2024 yılında konut fiyatlarının düşeceği yönünde beklentiler var. Bunun temel nedeni, parasal sıkılaşma politikasının devam etmesi ve oluşan baskı ile konuta olan talebin azalması. Ancak ev fiyatlarının eski normale dönmesi oldukça zor görünüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından üretilen konutların teslim edilmesi, kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması ve Milli Emlak tarafından sıfır konut projelerine özel ucuz arsa temin edilmesi ile yani konut üretiminin arttırılması ile fiyatlar için bir miktar düşüş beklense de yine de konut fiyatlarında eski normale dönüş artık hayal gibi görünüyor.

Bu noktada orta gelir grubunu ev sahibi yapmak için devlet destekli konut projeleri ve kredi kampanyaları ile alımın desteklenmesi daha makul bir ihtimal olacaktır.

İşte 2024'te konut fiyatlarının düşeceği yönündeki beklentileri destekleyen faktörler:
• Parasal sıkılaşma politikasının devam etmesi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmaya devam ediyor. Bu durum, konut kredisi faiz oranlarını da yükseltiyor ve konuta olan talebi azaltıyor.
• Arzın artması: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından üretilen konutların teslim edilmesi, kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması ve Milli Emlak tarafından sıfır konut projelerine özel ucuz arsa temin edilmesi ile konut arzı artacak. Bu da fiyatların düşmesine yardımcı olacak.


İşte 2024'te konut fiyatlarının düşmeyeceği yönündeki beklentileri destekleyen faktörler:
• İnşaat maliyetlerinin yüksek kalması: İnşaat malzemeleri fiyatlarındaki yükseklik, konut maliyetlerini artırıyor. Bu da fiyatların düşmesini zorlaştırıyor.
• Yabancı yatırımcıların ilgisi: Yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki konutlara ilgi gösteriyor. Bu da talebin artmasına ve fiyatların yükselmesine neden oluyor.
• Kırılgan ekonomik yapı: Türkiye'nin kırılgan ekonomik yapısı, konut fiyatlarında dalgalanmalara neden olabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum