AB TV, ekonomi uzmanına sordu!.. Önümüzdeki dönemde ekonomide neler olacak?

Önümüzdeki dönemde ekonomide neler olacak? Faiz arttırımı ekonomide nasıl bir etki yaratacak? Döviz, altın fiyatları ve enflasyon ne olacak? AB TV mikrofonlarını işin uzmanına uzattı. Detaylar haberimizde…

AB TV, ekonomi uzmanına sordu!.. Önümüzdeki dönemde ekonomide neler olacak?
Yayınlanma:

“Önümüzdeki dönemde ekonomide neler olacak, faiz arttırımı ekonomide nasıl bir etki yaratacak, döviz, altın fiyatları ve enflasyon ne olacak?” sorularının yanıtları için AB TV uzmanına mikrofon uzattı.
Bingöl, para piyasalarında sakinliğin hakim olduğunu belirterek, "Ekonomik anlamda hükümetin uyguladığı orta vadeli programın yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladığında bu süreçten sonra göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü sıkı para politikası içerde daralmayı beraberinde getirecek. Sadece ihracata yönelik çalışan piyasalarda ihracatçı firmaların işlerinin daha iyi olduğu bir ortama gireceğiz. İçerde piyasaların daha da sıkılaşacağını göreceğiz. Bu daralmayla birlikte içerde enflasyonda belirgin bir düşüş göreceğiz." dedi.

DÖVİZ VE ALTIN FİYATLARINDA DALGALANMA SÜRECEK
Döviz ve altın fiyatlarında dalgalanmaların süreceğini belirten Bingöl, "Dünya piyasalarına baktığımızda her ülkede enflasyonla ilgili faiz arttırımları geldi. İçeride faiz arttırımlarının sert olduğu bir ortama girdik. Yüzde 42,5 seviyesinde faizlerimizin olduğunu gözlemliyoruz. Bu ayki merkez bankası toplantısında da 2,5 baz puanlık bir faiz arttırımı daha beklediğimizi söyleyebilirim. Ortalama 2024 yılını yüzde 45 faizle tamamlayacağımızı, yılın 2. yarısından sonra da kademeli olarak veya 3. çeyrekte faizlerde indirime gidileceğini, dış piyasalarda da aynı olacağını düşünüyorum. Özellikle Amerika, Avrupa taraflarında faiz indirimleri gelecek. Bu da 2024 yılı içerisinde, altında daha iyi yerlere gelineceğini, yukarı seviyelerin hedefleneceğini, deyim yerinde ise 2024-2025 yılının altının yılı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ENFLASYONDA BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ YAŞANACAK
Enflasyonda belirgin bir düşüş yaşanacağını belirten Bingöl, "Bence düşecek. Ocak ayı hariç önümüzdeki aydan itibaren bunu net bir şekilde göreceğimizi düşünüyorum. Çünkü hükümet de elektriğe ve bazı kalemlere zam yapmadığı bir ortamdayız. En büyük giderin bu ortamda enerji olduğunu düşünüyorum. Ocak ayında sadece asgari ücrette bir arttırım meydana geldi. Asgari ücretin verdiği yükselişle birlikte fiyatlarda bir miktar kademeli yükseliş olsa da, Şubat ayı ile birlikte de kademeli indirimlerin, enflasyonda da düşüşleri göreceğimizi düşünüyorum. 2024 yılı kesinlikle enflasyonda belirgin bir düşüşün olduğu yıl olacak diyorum." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.