AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: Asgari ücret cuma günü açıklanabilir

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, asgari ücret zammı için 3. görüşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını ve ücretin de cuma günü açıklanabileceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: Asgari ücret cuma günü açıklanabilir
Yayınlanma:

Akbaşoğlu, Kanal 7'de katıldığı bir programda ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 7 milyondan fazla çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı ile ilgili de konuşan Akbaşoğlu, 3. görüşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını ücretin de cuma günü açıklanabileceğini söyledi.

Akbaşoğlu, "Asgari ücrette iki görüşme yapıldı. Geçtiğimiz dönemde pandemiden dolayı asgari ücret iki kez belirlendi. Bu süreçte yıllık olarak belirlenecek. 3. görüşme önümüzdeki hafta yapılacak. İşçi ve İşveren sendikaları asgari ücreti belirlemede önemli misyonları var. Burada bakanlığımız bir hakem gibi görev yapıyor. Cuma günü açıklanır diye düşünüyorum. Asgari ücretliyi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ezdirmeyeceğiz. Biz işverenlerimizi de desteklemek durumundayız. Şuan 500 TL prim desteği veriyoruz" dedi.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 50 ZAM
Yılın son enflasyon rakamının 3 Ocak'ta açıklanacağını dile getiren Akbaşoğlu, "Memur ve memur emeklilerle ilgili toplu sözleşmelerden dolayı bir farklılık oluyor. Memur ve memur emeklilerine yüzde 50'ye yakın bir zam yapılacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
Akbaşoğlu'nun açıklamalarına göre, asgari ücret zammı için 3. görüşme 20-21 Aralık tarihlerinde yapılacak. Ücret, görüşmenin ardından cuma günü açıklanabilir.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN OLASI SENARYOLAR
Asgari ücrette enflasyon oranında zam yapılması halinde, net asgari ücret 15.707,39 TL'ye yükselecek. Bu durumda, işverene maliyeti de yaklaşık 22.855 TL olacak.

Asgari ücrete yüzde 45 zam yapılması halinde, net asgari ücret 16.530 TL'ye yükselecek. Bu durumda, işverene maliyeti de yaklaşık 23.641 TL olacak.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması halinde, net asgari ücret 17.104 TL'ye yükselecek. Bu durumda, işverene maliyeti de yaklaşık 24.428 TL olacak.

Ancak, asgari ücrette enflasyon oranında zam yapılmasının işverenler açısından zorlayıcı olacağı belirtiliyor. Bu nedenle, işverenler ve hükümet arasında asgari ücrette yüzde 40-45 bandında bir zam konusunda uzlaşmaya varılması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.