Amerikan Merkez Bankası FED'den faiz artırımı kararı geldi gözler dolar ve altın fiyatlarında

ABD Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. FED, en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükseltti.

Amerikan Merkez Bankası FED'den faiz artırımı kararı geldi gözler dolar ve altın fiyatlarında
Yayınlanma:

Amerikan Merkez Bankası (FED) son yılların en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükseltti.

1994 yılından beri ilk defa bu kadar yüksek bir faiz artışı gerçekleştiren Fed, yükselen enflasyon ile mücadele etmek için para politikasında sıkılaşmaya gitti.

PİYASALAR BEKLİYORDU AMA

Piyasa da Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 75 baz puan faiz artışına gitmesini bekliyordu.

Böylece politika faiz oranı yüzde 0,75-1,00 aralığından yüzde 1,50-1,75 seviyesine yükseltildi.

Fed, Mart ayında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş ve politika faizini 25 baz puan artırmıştı.

Mayıs ayında ise 2000 yılından beri ilk defa 50 baz puan faiz artışı gerçekleştirmişti.

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Bestenaz Süllü, kripto piyasalarını değerlendirdiği günlük bültende şu değerlendirmeleri paylaşmıştı:

- Bugünkü kararda kaç puan faiz artışının geldiği, projeksiyonda yer alan enflasyon ve üyelerin seneye kadar toplamda kaç puan faiz artırımı bekledikleriyle Powell'ın enflasyon hakkındaki söylemleri en başta dikkat edilecek konular.

- Pazartesi günü Fed'e dair beklentiler yüzde 80 50bp faiz artıracağı yönündeydi, salı günü ise bu tablo tam tersine döndü ve yüzde 80 olasılıkla 75bp faiz artışı fiyatlanmaya başladı.

- Bugün ise yüzde 5 olasılıkla 100bp faiz artışı fiyatlanıyor. Beklentiler arası ani ve sert geçiş piyasada çok sert düşüşlere neden oldu.

- S&P 500 4 gün boyunca üst üste değer kaybederken, Bitcoin ise 20 bin dolar üzerinde tutunmaya çalışıyor. Kripto paraların toplam piyasa değeri ise 855 milyar dolara geriledi.

- Zincir üstü verilere baktığımızda piyasanın toparlanması için ihtiyaç olan para girişleri yaşanmıyor üstelik borsalara gönderilen Bitcoin miktarında artış da bizlere toparlanmaya bir süre daha olduğunu gösteriyor.

- Teknik olarak 20 bin 400 dolar gerisine inmesiyle satış baskısını artırabilecek olan Bitcoin için en yakın destek 18 bin 350 dolar seviyesinden geçiyor. Satış baskısının devam ettiği süreçte görünüm zayıf.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.