Asgari ücret zammı için görüşmeler pazartesi günü başlıyor

Türkiye'de 8 milyon asgari ücretli çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için görüşmeler pazartesi günü başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yönetilecek olan süreç için gözler Ankara'ya çevrildi.

Asgari ücret zammı için görüşmeler pazartesi günü başlıyor
Yayınlanma:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda hükümet, işçiler ve işverenler olmak üzere üç taraf yer alıyor. Hükümeti 5, işçileri 5 ve işverenleri de 5 üye temsil edecek. Komisyonda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yer alacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENECEK?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantıda zam rakamını belirlemeyecek. Sonrasında 2., 3. ve anlaşma sağlanamazsa 4. ve 5. toplantı da yapılabilecek. Son toplantıda 15 üyenin 8'inin kabul etmesi halinde asgari ücret belirlenebilecek. Komisyon aritmetiğine göre hükümetin desteklemediği herhangi bir rakamın karar olarak çıkması mümkün değil.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI TALİMATI
Asgari ücret zammı için kritik toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli bir talimat geldi. İşçilerin tepki göstereceği bir rakamın belirlenmesini istemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlerin de zorda kalmalarına neden olacak bir zam rakamını istemiyor. Bunun için de iki tarafın da dediği olmayacak şekilde arada bir rakam belirlenmesinin uygun olacağı talimatını verdi.

ZAM ORANI YÜZDE 45 OLACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda asgari ücret zam oranının yüzde 45 olması bekleniyor. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayında enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olacağı göz önünde bulundurularak belirlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.