Ekonomik büyümeyi şu sözlerle eleştirdi: Elimdeki şey kediyse, ciğer nerede?..

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e göre ekonomi 2023'te OVP'nin üzerinde büyüdü ve kişi başına milli gelir 13 bin 110 dolara yükseldi. Bu haber sevinç yaratırken, gelir dağılımındaki adaletsizlik tartışmaları da alevlendi.

Ekonomik büyümeyi şu sözlerle eleştirdi: Elimdeki şey kediyse, ciğer nerede?..
Yayınlanma:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı ekonomik büyüme ve kişi başına milli gelir rakamlarını açıkladı. Şimşek'e göre ekonomi 2023'te Orta Vadeli Program'ın (OVP) üzerinde yüzde 4,5 büyüyerek 1,1 trilyon doları aştı. Kişi başına milli gelir ise 13 bin 110 dolara yükseldi.

Bakan Şimşek, büyümenin üçte birinin üretken kapasiteyi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ve program hedeflerine doğru ilerlediklerini belirtti.

ekonomist-isimden-aciklama.webp

Ancak Konyalı ekonomist Mehmet Alagöz, Şimşek'in paylaştığı rakamlara farklı bir açıdan yaklaştı. Alagöz, Nasreddin Hoca'nın ciğer-kedi hikayesini hatırlatarak, kişi başına milli gelirin 13 bin 110 dolar olmasıyla çelişen tabloları dile getirdi.

Alagöz, emekli, işçi, işsiz ve en düşük memur maaşı alanların bu gelire sahip olmadığını, gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmeden açıklanan rakamların bir önemi olmadığını vurguladı.

Alagöz şu ifadeleri kullandı;

"Hani Nasreddin Hocanın ciğer-kedi hikayesi var ya. Durum tamamen bu şekildedir.
Kişi başına gelir yıllık 13 bin 110 dolar yani 408 bin Türk Lirası ise; emekli, işçi, işsiz ve en düşük memur maaşı alanların hiç biri yıllık bu gelire sahip değil.
Nasreddin hoca demiş ya ‘‘Şu havaya kaldırdığım kedi, gelse gelse iki okka gelir. Eğer elimdeki şey kediyse, ciğer nerede? Yok bu şey ciğerse, kedi nerede?’’
Bu kişi başına düşen geliri emekli, işçi, işsiz, en düşük maaş alan memurlar, küçük esnaf, çiftçi almıyorsa kim alıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik azaltılmadan açıklanan rakamın bir önemi yoktur. Bununda öncelikli yolu kaynakların yabancılardan önce Türk insanının refahı için harcanmasıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.