Faiz artarken konut satışları düşüşe devam etti

Konya Tesisat İnşaat malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Başar, konut satışlarındaki düşüş eğiliminin devam ettiğini söyledi.

Faiz artarken konut satışları düşüşe devam etti
Yayınlanma:

Konut satışlarının düşmesinde birçok faktörün etkili olduğuna dikkat çeken Erkan Başar, özellikle faiz artışlarının konut satışlarına etkisinin yüksek olduğunu belirtti. Pandemi sürecinden sonra yaşanan ekonomik sorunlarla başlayan olumsuz gelişmelerin devam ettiğini belirten Erkan Başar, “Son dönemde, özellikle geçtiğimiz yılı değerlendirirsek; yüksek enflasyona karşın konut fiyatları eskisi kadar artışı yavaşladı. Bu durum doğrudan satışları etkiledi. Bu durgunluğun sebeplerini saymak gerekirse; en başta pandemi ardından deprem felaketi tüm ülkemizi zorlu bir sürece soktu. Gayrimenkul sektörü de bu süreçten tabi ki etkilendi. Yaşanılan facianın onarımı, tekrar imarı ve getirdiği göç süreci, inşaat sektörü başta olmak üzere tüm ekonomik faaliyetleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkiledi. Seçim sonrası artan faiz oranlarıyla da özellikle konut satış oranları fazlasıyla düşmüş durumda.” diye konuştu.

İnşaat maliyetlerindeki yüksek artışın konut arzını olmsuz etkilediğini vurgulayan Erkan Başar, “Maliyetler, arz talep oranını en temel sebebi. Mal ve hizmet fiyatlarının anormal yükselmesi ve faiz artışları konuta erişimi, sahip olmayı imkansız hale getiriyor. Hem müteahhit hem de konut hayali kuranlar da çaresiz durumu geldi.” dedi.

Türkiye’de 2023 yılında toplam konut satışlarının önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleştiğini belirten Erkan Başar, ipotekli konut satışlarının ise bir önceki yıla göre yüzde 36,6 azalışla 177 bin 748 olduğunu söyledi. Erkan Başar Konya’da 2022 yılında toplam 34 bin 554 konut satışına karşılık 2023 yılın satışın 31 bin 865’e düştüğünü belirtti.

“Konut dışı gayrimenkule ilgi var”
Gayrimenkule yatırım aracı olarak ilginin konut dışında devam ettiğini vurgulayan Erkan Başar, “İnsanların konuta olan güvenin azaldığını söylemek daha doğru olur. Yaşanılan kiracı sıkıntıları, fahiş konut fiyatları ve konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması insanları konut dışı gayrimenkullere yatırıma daha çok yönlendirdi. Özellikle arsa-toprak satış oranı tüm ülkede artış gösterdi.” dedi.

Planlanan kredi kampanyaları ile gayrimenkul sektörünün rahatlayacağını ve istikrarlı bir hale gelebileceğine dikkat çeken Erkan Başar, 2024’ün ikinci yarısında konut piyasasında arz-talep dengesinin düzeleceğini ve iyileşme yaşanacağını öngördüklerini söyledi.

Konya’nın da konut piyasasındaki durgunlukla karşı karşıya olduğunu söyleyen Erkan Başar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle konut fiyatlarında düşüşe ve satış sürecinin uzadığına şahit olmaktayız. Piyasa durgunluğu sebebiyle satıcılar çok düşük olmayan teklifleri değerlendirmeyi tercih ediyor. Yani gerçek alıcıların belirlediği bir piyasa var diyebiliriz. Ve ülkemizde de olduğu gibi şehrimizde de özellikle imara açılması beklenen konut ya da sanayi öngörü alanı içerisinde ki toprak satışlarında artış gözlemlemekteyiz.”

Haberlerin size WhatsApp aracılığıyla ulaşması için aşağıdaki linki tıklayıp Anadolu'da Bugün Son Dakika sistemine ve Özel Kanal'a dahil olabilirsiniz.

ANADOLU'DA BUGÜN WHATSAPP SON DAKİKA SİSTEMİNE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

DAHA ÇOK ÖZEL HABER İÇİN WHATSAPP KANALINA KATILIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.