Merkez Bankası Başkanı Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı. Detaylar haberde...

Merkez Bankası Başkanı Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı
Yayınlanma:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bu yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşuyor.

Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak açıkladı.

TCMB Başkanı Karahan, şunları kaydetti;

Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyeye gerileyene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceğiz. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz.

Politikalarımız, talepteki aşırılığın giderilmesinde etkili olmakla birlikte, perakende satışlarda direnç hala devam etmekte. İç talepteki dengelenme ile son dönemde ithalat eğilimi de zayıfladı. Ocak ayı geçici verileri dış ticaret eğiliminde iyileşmenin devam ettiğini gösteriyor.

Enflasyon beklentileri, fiyat belirleme davranışları, özel tüketim gibi unsurların anlaşılması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Politikamızın finansal üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim. Bu süreçte kredi faizleri hızla yükselirken kademeli mevzuat yükselmiştir.

Aralık ayında özellikle kredi kartı bakiyesinde bir ivme görülmüştür. Tüketici kredilerinin normalleşmesini sağlamak parasal aktarımımız için kritik önemdedir. Kredi büyümesinde aşırılıklara izin vermeyeceğiz. Güvenilebilir olanlarda ticari tarafından aktif büyümede etkin bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Son beş ayda Türk lirası mevduat artmış, kur korumaları mevzuat azalmış kalite ve fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3.6 milyar azalmıştır.

Kur korumalı mevduatın payı yüzde 16'ya gerilemiştir. Son yaptığımız düzenlemenin Türk lirası mevduat hesabının destekleyeceğini görüyoruz. Parasal sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarım parasal durumla uyumlu hale getirmiştir. Parasal sıkılaştırma adımlarımızla birlikte bölgemizde artan jeopolotik risklere karşı belirgin iyileşmeyi beraberinde getirmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.