Sigara fiyatlarına yeni yıl zammı geliyor!

Sigaraya zam geliyor! En ucuz sigara 51,5 liraya çıkacak. Detaylar haberimizde…

Sigara fiyatlarına yeni yıl zammı geliyor!
Yayınlanma:

Sigara ve alkolde ÖTV tutarı yasa gereği her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. Temmuzdan bu yana yüzde 14 artan ÜFE'nin yılın son altı ayını en az yüzde 16 artışla tamamlaması bekleniyor. Bu durumda, paket başına asgari maktu 25,78 liraya, maktu vergi ise 1,28 liraya yükselecek. Yani bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olacak. Sigara vergisinde rakamın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması da gerekiyor. Böylece sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olacak.
Yüzde 20'ye yükselen KDV de dikkate alındığında üretici hiçbir maliyeti yansıtmadan satış yaparsa en ucuz sigara 51,5 liraya çıkacak. Maliyet yansıtılması durumunda bir paket sigaranın 60-65 lirayı aşması bekleniyor.

EN UCUZ SİGARA 51,5 LİRAYA ÇIKACAK
Şu anda en ucuz sigara 45 liraya satılıyor. Yılbaşında gelecek ÖTV zammıyla en ucuz sigaranın fiyatı 51,5 liraya çıkacak. Firmaların maliyetlerini de eklemesi durumunda sigara fiyatlarının yeni yılda 60-65 lirayı aşması bekleniyor.

SİGARADAN ALINAN VERGİ ORANI YÜZDE 83'E ÇIKACAK
Yılbaşında gelecek ÖTV zammıyla birlikte sigaradan alınan vergi oranı da artacak. Şu anda sigaradan alınan vergi oranı yüzde 81,5'tir. ÖTV artışı sonrası bu oran yüzde 83'e çıkacak.

SİGARA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SİGARA TÜKETİMİNİ AZALTACAK
Sigara fiyatlarındaki artış sigara tüketimini azaltmaya yönelik bir politika olarak değerlendiriliyor. Ancak, sigara bağımlılarının bu artışa rağmen sigara tüketmeye devam etmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.