Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Türkiye ekonomisi temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte yüzde 5,9'la beklentilerin üzerinde büyüdü.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü
Yayınlanma:

Türkiye ekonomisi, temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 büyüdü. Bu büyüme, hem yıllık hem de çeyreklik bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın (GSYH) 2023 yılının 3. çeyreğinde yıllık yüzde 5,19 artmasını bekliyordu. TÜİK'in açıkladığı rakamlar, bu beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Üçüncü çeyrekte büyümeyi, iç talepteki güçlü toparlanma destekledi. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 14,7 arttı.

İhracat ise üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,1 arttı. Mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 14,5 artarak büyümenin önemli bir kısmını frenledi.

Sektörlere bakıldığında, üçüncü çeyrekte en hızlı büyüme yüzde 8,1 ile inşaat sektöründe görüldü. Sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7 ve tarım sektörü yüzde 0,3 büyüme kaydetti. Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 2,5 daraldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.