Uzmanı açıkladı: Asgari ücret bu rakam olacak!

Asgari ücret zammı için üçüncü toplantının tarihi henüz belli değil. Ancak yeni asgari ücret tutarı yeni yıldan önce açıklanacak. Toplantıların önümüzdeki günlerde yapılması beklenirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücret tahminini açıkladı.

Uzmanı açıkladı: Asgari ücret bu rakam olacak!
Yayınlanma:

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücret zammı için en az yüzde 45 oranında bir zam beklediklerini belirtti. Kaya, "Yüzde 40’ı ben yok sayıyorum. Yüzde 40’ı konuşmayacağız. Biz yüzde 45-48'i konuşacağız. Yüzde 40 neden değil? Burada yüzde 38’lik enflasyon rakamı var. Bu 5 aylık enflasyon aralık ayı hariç yüzde 33.66 olarak gerçekleşti. Yaklaşık yüzde 3.75 seviyesinde aralık ayı enflasyonunu bekliyoruz. Bu rakam yüzde 38’e gelecek. Hükümetin refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 refah payı ilave etmesi söz konusu olacak. Yüzde 38+10 dediğimizde yüzde 48. En az yüzde 45’lik oran bekliyoruz. Yüzde 40 niye değil? Sadece 2 puan için tartışmaya bile gerek yok. Hükümetin yaklaşımı enflasyon rakamının üzerine 2 puan artışla insanları enflasyon altında ezdirmeme gayreti değil. Daha fazla rakam ilave etmek sureti ile mesela yüzde 10 seviyesinde bir artış yapacak." dedi.

Kaya, yüzde 45 zam yapılması halinde asgari ücretin 11 bin 402 TL'den 16 bin 532 TL'ye yükseleceğini, yüzde 48 zam yapılması halinde ise 11 bin 402 TL'den 16 bin 874 TL'ye yükseleceğini belirtti. Kaya, "Sapma payı olarak 17 bin 103 TL’yi koydum. Belki Cumhurbaşkanı yüzde 48’i verdik yüzde 2 daha verelim, işçimize diyebilir. Yüzde 50 yapalım derse bu rakam 17 bin 103 TL’ye gelir. Olmaz olursa da sürpriz olur. Çünkü hükümetin enflasyon hedeflerine bakıyoruz. 2023’teki gerçekleşen enflasyona bakıyoruz. 2024’teki gerçekleşecek hedef enflasyona bakıyoruz. Biz yüzde 50’nin üzerine çıkarsak enflasyon ile mücadele hedefimizde sapma yaratma ihtimali daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla hükümetin de işverenin de sıcak bakması söz konusu olmayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.