“Eleman yetişmiyor”

Konya Bakır, Kalaycılar, Alüminyum, Zücaciye, Banyo Kazancıları, Güneş Enerjicileri, Hırdavatçılar ve Hediyelik Eşyacılar Odası Başkan Vekili İbrahim Işık’la verimli bir röportaj gerçekleştirdik.

“Eleman yetişmiyor”
Yayınlanma:

Başkan Vekili İbrahim Işık, oda olarak en büyük problemlerinin büyük alış veriş merkezlerinin yerel esnafın işlerini olumsuz olarak etkilemesi olduğunu söyledi

KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİZ?

1963 doğumluyum 52 yaşındayım. Zücaciyecilik babamın mesleğiydi. Babama da babasında kalmış. Üç kuşaktır zücaciyeci esnafı olarak ekmeğimizi kazanıyoruz. Benden sonrada oğlum devralacak işlerimizi. Bir dönem toptancılık yaptık şimdi perakendecilik yapıyoruz halen işimize devam ediyoruz, işimizin takipçisiyiz, yeniliklerin peşindeyiz. 2011 yılında Bakırcılar Kalaycılar Odasına üye oldum. 

ODANIZ KAÇ MESLEK GRUBUNDA OLUŞUYOR?

2012 yılındaki seçimlerde yönetime girdim. Şuan başkan vekili olarak görevimizi yapmaya devam ediyoruz. Odamızdan bahsedecek olursak, odamız bakırcılar, kalaycılar, alüminyumcular, zücaciyeciler, banyo kazancıları, güneş enerjicileri, hırdavatçılar ve hediyelik eşyacıların bir araya gelmesiyle oluşturulan bir odadır. 

“454 TANE KAYITLI ÜYEMİZ VAR”

Odamızın toplam olarak 454 tane kayıtlı üyesi vardır. Bunun içerisinde 120 tanesi zücaciyeci, 145 tanesi hırdavatçı, 95 tanesi hediyelik eşyacı, bakırcı ve kalaycı 10 tane, alüminyumcu 20 tane, banyo kazancıları ve güneş enerjicileri 64 tane olmak üzeredir. Bakırcı ve kalaycının 10 tane olmasının sebebi mesleği devam ettirecek eleman yetişmemesinden kaynaklanmaktadır. Zaten oda olarak diğer büyük problemlerimizden birisi de mesleği devam ettirecek insan yetişmemesidir. 

“EĞİTİM SEMİNERLERİ YAPILMALI”

Tezgahtar yetiştiremiyoruz. Ancak çocuklar baba mesleğini devam ettirirlerse öyle devam sağlanmış oluyor.  Eğitim seminerleri yapılsa bizim meslek dallarıyla ilgili, en azından bu işi devam ettirmek isteyen çocuklarımız yetiştirilip bir meslek sahibi olabilirler diye düşünüyorum. 

KONYA’DA ZÜCACİYE SEKTÖRÜNÜN DURUMU NASIL?

Konya’da zücaciye sektöründe iş yapanların sayısı çoğaldı. Hemen hemen her mahallede artık bir zücaciyeci var. Marketlerde ve pazarlarda satılmaya başlandı. Dolayısıyla bizim mesleğimiz zorlaştır. Piyasada sağlıksız bir sürü ürün dolaşmaya başladı. Vatandaşlar bunun pek bilincinde değil. Bazı yerlerde çok ucuza ürünler satılıyor onlarda sağlığı tehdit ediyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.  

AHMET EFENDİ ÇARŞISI’NIN SORUNLARI VAR MIDIR, VARSA NELERDİR?

Konya’da zücaciyeci esnafının çoğunlukta olduğu yer Ahmet Efendi Çarşıdır. Burası zücaciye dükkanlarının olduğu bir çarşıdır. Haliyle belli başlı problemleri bulunmaktadır çarşının. Mesele çarşının en büyük problemlerinden bir tanesi oto parkının olmamasıdır. Dükkan sahipleri araçlarını çok uzak yerlere park etmek zorunda kalıyor. Müşterilerimizde araçlarını park edecek yer bulamadıklarından geri dönüyorlar. Bu çarşı esnafı için büyük bir problem oluşturuyor. Diğer bir sıkıntısı ise Ahmet Efendi Çarşısı Konya’nın en eski çarşılarından birisi olmasına karşın pek bilinmiyor. Bunda dolayı da müşteriler başka yerlere yöneliyor. Haliyle bu da bizim işlerimizi etkiliyor tabi. AVM’ler de bizim için sorun teşkil ediyor. 

“ELEMAN SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Odamızı oluşturan meslek dallarında genellikle eleman sıkıntısı yaşanıyor. Odamıza kayıtlı bakırcı ve kalaycı sayısının az olmasının sebebi budur. Birkaç yıl sonra bunların sayısı daha da azalacak. Bunun tedbirinin alınması gerekiyor bence.

(Adnan YILDIRIM)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.