Ellerde sergilenen, sanat eserleri yapıyor #KonyaHaber

Konya Bedesten Çarşısı’nda el yapımı yüzük imalatı yapan Alican Boyacı, yaptığı özel tasarım yüzüklerle dikkat çekiyor.

Ellerde sergilenen, sanat eserleri yapıyor #KonyaHaber
Yayınlanma:

Yüzük denince ilk olarak akla nişan yüzüğü, söz yüzüğü veya evlilik yüzüğü geliyor. Ancak yüzüğü sadece aksesuar yada koleksiyon amaçlı kullanan insanların sayısının da yadsınamayacak kadar fazla olduğunu unutmamak gerekiyor. Konya Bedesten Çarşısı’nda el yapımı yüzük imalatı yapan Alican Boyacı, yaptığı özel tasarım yüzüklerle dikkat çekiyor. Yüzüklerin hem tasarımı hem de imalatını yapan Zanaatkar, başından sonuna kadar bir ressam titizliğiyle çalışarak adeta parmaklarda sergilenen resim tabloları yapıyor. 2004 yılında bir yüzük ustasının yanında bu işe başladığını ifade eden Alican Boyacı, “Bildiğim her şeyi ustasından öğrendim. Türkiye çapında düzenlenen ‘Türkiye Mücevher Ustası’ yarışmasında da birinci oldum. Bu yarışmada birincilik birincilik kazandıktan sonra,Türkiye’yi temsil etmek için Londra’ya gittim ve oradan da ikicilikle ayrıldım.” Dedi.  

“MESLEĞE KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMALI”

Özel tasarım yüzüklere ilginin oldukça yoğun olduğunu ifade eden Boyacı, özellikle şehir dışı ve yurt dışından sipariş aldığını söyledi. Boyacı, yüzük tasarımlarının tamamen kendisine ait olduğunu ve yüzük yaptırmak isteyen kişinin sadece kişisel isteklerini kendisine söylediğini, kendisinin de o doğrultuda yüzükleri tasarladığının altını çizdi. Yüzük yapmak isteyen insanların en başta el becerisine sahip olması gerektiğini söyleyen Boyacı, “Ben aslında yüzük takmayı hiç sevmem benim aşkım yüzüğü yapmakla, bu işe başlamak isteyen birisi en başta bu işi sevmeli, aksi takdirde bu mesleği yapması mümkün olmaz. Ve tabi en önemlisi de bu mesleğe küçük yaşta başlamalı sonuçta ağaç yaşken eğilir.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE SADECE 3 TANE ZANAATKAR YAPIYOR”

Türkiye genelinde en çok İzmir, Gaziantep, Kocaeli, yurtdışında ise Almanya’dan sipariş aldığını belirten Boyacı, özel yüzük tasarlama işinin sadece meraklısına has lüks bir iş olduğunu söyleyerek, özel yüzük yaptırmak isteyen birinin kullanılan malzemelere göre en az 1500 TL’yi gözden çıkartması gerektiğini söyledi. Boyacı bunun sadece taban fiyatı olduğunu kullanılan malzeme değeriyle paralel olarak yüzük fiyatlarının 4000 – 4500 TL’ye kadar çıkabildiğini ifade etti. Boyacı, yaptığı yüzüklerin tamamında ise değerli taş ve altın kullandığını da ifade etti. Genç Zanaatkar, değerli taşları tersten oyarak yüzüklerin içine yerleştirdiği figürlerle yüzüklerin içine adeta küçük bir dünya sıkıştırıyor. Boyacı “Yüzüklerin içine tersten oyarak minyatür yapmayı Türkiye’de sadece 3 tane zanaatkar yapıyor. Bu ustalardan birisi İstanbul’da bulunuyor. Diğeri ise Gaziantep’te bulunuyor. Şükür işler iyi gidiyor. Bunu meraklısı zaten bizi buluyor.” dedi.

(U. Can Hodoğlugil)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum