“Emeklilikte yaşı öngören yasa değişmeli”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ergün Solak, “Emeklilikte çalışma günü yerine yaşı öngören yasalardan dolayı çalışanlar mağdur olmuş durumda, önümüzdeki dönemde çıkacak af da bunun giderilmesini istiyoruz” dedi.

“Emeklilikte yaşı öngören yasa değişmeli”
Yayınlanma:

Emeklilikte yaşa takılan 100 bin kadar çalışan yeni haber bekliyor. Kasım 2015 seçimleri öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar emeklilik yönünde yeni bir gelişme olması beklentisindeler. Bu beklentilerinin en büyük kaynağı da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan ikinci torba yasa düzenlemesi. Yasayla ilgili af çıkarılması gerektiğini belirten Solak, “Emeklilikte çalışma günü yerine yaşı öngören yasalardan dolayı çalışanlar mağdur olmuş durumda, önümüzdeki dönemde çıkacak af da bunun giderilmesini istiyoruz.

Çünkü bu konuda bir haksızlık var. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde mutlaka mağdur olan insanların mağduriyetleri giderilmelidir. 2008 yılından önce emekli olanlar herhangi bir sıkıntı yaşamadan emekli olabildiler. Ancak bu tarihten sonraki insanlar mağdur oldular. Erken emekli olmak isteyen kişiler maalesef prim günlerinin dolmasına rağmen emekli olamadılar. Önümüzdeki dönemde çıkacak af da yaş engelinin geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİLER İNTİBAK YASASINI BEKLİYOR”

İntibak yasasının 2000 yılından önce emekli olan insanlara uygulandığını belirten Solak, “Yasanın 2000’den sonra emekli olan insanları da kapsaması için dava açıldı. Mahkeme kazanıldı. Yargıtay onayladı. Ancak hala karar hayata geçmedi, maalesef bekletiyorlar. Yaşı 55 olanların prim günü 5 bin üzerinde, yaşı 55 üzerinde olan insanlar için ise 3 bin 600 günden emekli olabiliyor. Ancak bu sürelerin birbirinden farklı olmasının hiçbir getirisi yok. Herkes aynı maaşı alıyor. Ben 10 bin gün prim ödedim, aynı parayı alıyorum. Bu uygulamada bir adaletsizlik var. Bu adaletsizliğin mutlaka giderilmesi gerekiyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşların emekliliğinden söz edecek olursak, Türkiye’den borçlanma yapıp emekli olabiliyorlar. Ancak yurt dışında çalışmaması, işsizlik ve sosyal yardım almaması gerekiyor. Ev hanımları ise hiç sigortası olmamaları rağmen orada ikametgâh belgelerini buraya bildirmeleri halinde 5 bin 400 günden emekli olabiliyor” ifadelerini kullandı. (Melek Sarıtaş)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.