Emlak Yasası çıkmalı

Bu haftaki röportajımızı Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay ile gerçekleştirdik.

Emlak Yasası çıkmalı
Yayınlanma:

Röportajımıza başlamadan önce bütün İslam aleminin Ramazan-ı Şerifinin mübarek olmasını dileyen Sedat Altınay, emlak piyasasındaki sorunları anlattı. Emlak sektöründeki en büyük boşluğun, emlak yasasının çıkmamasından kaynaklandığını söyleyen Altınay, kurulacak olan yeni hükümetten, bir an önce bu yasanın çıkartılması temennisinde bulundu. 

EMLAKÇILAR ODASI OLARAK EN BÜYÜK PROBLEMİNİZ NEDİR?

Konya Emlakçılar Odası olarak bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi yasamızın çıkmamış olması. Bu Türkiye genelinin ortak problemidir. Bütün il bazında oda ve derneklerden oluşan emlak sektörünün yasasının olmaması bizler için büyük bir handikaptır. Biz inşallah yeni kurulacak hükümetimizden bir an önce yasamızın çıkartılması, çıktığı zamanda herkes elini taşın altına koyaraktan sorumluluk üstlenecektir. Hem emlakçılar kendisine çeki düzen verecektir hem de kaçak, seyyar ve ayakçı tabir ettiğimiz arada gezen kişi, kurum ve kuruluşlarda ortadan kaldırılmış olacak. 

YASANIN İÇERİĞİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ? 

Biz yasa taslağı ile ilgili oldukça geniş kapsamlı çalışmamız oldu. Ankara’da merkezi bulunan federasyonumuz öncülüğünde Türkiye geneli bütün oda ve derneklerin ortak imzası ile bunun yanı sıra ticaret odalarımızın da katkılarıyla birlikte bir yasa taslağı hazırladık. Ama seçimden sonra gereği yapılacağı söylenmişti. Şuan da da bir hükümet kurulma aşaması var. İnşallah yeni kurulacak hükümetimizin ilk icraatlarında biri de bunun olmasını bekliyoruz.

İKİ TANE OLMAZSA OLMAZIMIZ VAR 

Yasanın içeriğinde bizim iki tane olmazsa olmaz şartımız var. Bir tanesi mevcut emlak işiyle iştigal eden oda kaydı mevcut olan üyelerimizin müptesap hak olarak yararlanması, ikincisi de öğrenim şartı aramasıdır. Bundan sonra bu işle, emlak sektöründe iştigal edecek kişiler en az iki yıllık üniversite mezunu olacaklar, bir yıl staj görecekler, bu stajdan sonra üç imtihan hakkı var. Bu üç imtihan hakkında başarılı olanlar emlakçılık yapmaya hak kazanacaklar. Bizim olmazsa olmaz isteğimiz bu iki madde. Mevcutlar bu haktan yararlanacaklar ondan sonra da yeni başlayanlarda şartlar ne ise uymaya başlayacaklar. 

MERDİVEN ALTI EMLAKÇILARIN SİZE VERDİĞİ ZARARLAR NELERDİR?

Bunların bize verdiği zararlar çok. Vatandaşımıza ağırlıklı olarak zarar veriyorlar. Kaporasını alıyorlar, peşinatını alıyorlar, tapuyu devredip teslim edemiyorlar. Onlardan vatandaşlarımız uzak durması gerekiyor. Biz her zaman söylüyoruz, Konya Emlakçılar Odası olmayan hiçbir emlak ofisinden vatandaşlarımız alım, satım ve kiralama yapmasınlar. Şayet oda üyelerimizden yapacakları her türlü alış verişler ve yaşabilecekleri sıkıntı olursa Konya Emlakçılar Odası olarak biz elimizden gelen neyse destek vermeye hem vatandaşımızın yanında olmaya hem de oda üyelerimizin yanında olmaya sonuna kadar kararlıyız. 

ŞUANDA EMLAK PİYASASININ DURUMU NASIL?

Şuan da yeni bir seçimden çıktık. Bir koalisyon söz konusu onun için birazcık şuanda sessizlik devam ediyor. Ama biz açılacağı kanaatindeyiz. İstikrar olurda yeniden güçlü bir hükümet gelirse inşallah sektör hareketlenecek. Gayrı menkule yatırım yapan hiçbir vatandaşımız, bu güne kadar zarar etmemiştir. İnşallah bundan sonra da zarar etmeyeceklerdir. Ama dövize, altına yatırım yapan vatandaşlarımızda inişli çıkışlı seyirler olduğu için çok sıkıntı çekenler olmuştur. Parasının iyi bir limanda saklanmasını, yatırımın orada yapılmasını düşünen vatandaşlarımızın tamamını biz gayrı menkul sektörüne yatırım yapmaya davet ediyoruz. Şunu belirteyim hem yurt dışındaki hem yurt içindeki vatandaşlarımıza, Konya’mız yatırım cenneti. Konya gayrı menkulde yatırım yapılacak en uygun en ucuz şehirdir. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ EMLAK PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ?

Kentsel dönüşüm projeleri emlak piyasasını inşallah hareketlendirecek. Neden, eski yapı, tek katlı, kerpiç briketten, ya da betonarme, yarı beton ahşap konutlar yerle bir edilip yerine çok katlı hayat standardı yüksek yeşil alanı olan, çocuk oyun alanı olan, güvenlikli ve depreme dayanıklı siteler yapılıyor. Bu Konya’mız için iyi bir gelişme. Belediyelerimiz buna öncülük yapıyor. İnşallah gerisi gelecektir, görüntü kirliliği ortadan kalkacaktır.

(Adnan YILDIRIM) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.