Engelliler ayakkabı üreterek sosyal hayata katılıyor

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunca açılan kursa katılan zihinsel ve bedensel engelliler hem unutulmaya yüz tutmuş ayakkabıcılık sanatını öğreniyor hem de üreterek sosyal hayata katılmanın hazzını yaşıyor.

Engelliler ayakkabı üreterek sosyal hayata katılıyor
Yayınlanma:

Trabzon'da, el becerilerinin geliştirilmesi ve sosyal hayata daha fazla katılımlarının sağlanması amacıyla açılan ayakkabıcılık kursuna katılan engelliler, üreterek özgüven kazanıyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ek hizmet binasındaki atölyelerde, 12 ay boyunca zihinsel ve bedensel engellilere ayakkabı üretimine yönelik eğitim veriliyor.

Eğitimlere katılarak işin inceliklerini öğrenen ve yaklaşık bir çift ayakkabıyı yaklaşık 4 günde tamamlayabilen engelliler, hem meslek öğreniyor hem de zamanla unutulan ayakkabıcılık sanatının yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Kurslar sayesinde birbirleri ve çevreleriyle iletişim kurarak daha da sosyalleşen engellilerin, kadın, erkek ve çocuklar için yaptıkları birbirinden farklı modeldeki ayakkabılar, aynı binada açılan stantta satışa sunuluyor.

Kursa halen yaşları 18-27 arasında değişen 25 zihinsel ve bedensel engelli genç katılıyor.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Ayakkabı Atölyesi Alan Şefi Vural Aliyazıcı, ek hizmet binasında kuyumculuk, ahşap teknolojisi, ayakkabı ve dokuma sanatı üzerine atölyelerinin bulunduğunu söyledi.

Ayakkabıcılığın Trabzon'un kaybolmaya yüz tutmuş bir el sanatı olduğuna dikkati çeken Aliyazıcı, bu sanatı kursiyerlerle yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Aliyazıcı, kursa genellikle eğitilebilir zihinsel engelli bireylerin katıldığını belirterek, "Temel hedefimiz kursiyerlerimizi Mesleki Eğitim Merkezine yönlendirebilmektir. Burada kalfalık ve ustalık belgelerini almaları için destek veriyoruz. Genellikle kaymakamlıklar toptan ayakkabı alımı için ihalelere giriyor. Biz de sipariş üzerine ayakkabıları yapıyoruz. Bu şekilde de çocuklarımız cep harçlıklarını kazanıyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.