Ermenek’in endemik bitkileri bu kitapta

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş, Ermenek bölgesinde yetişen bazı endemik bitkilerinin görsel anlamda tanıtacak bir kaynağın eksikliğini hep hissettiğini belirtti

Ermenek’in endemik  bitkileri bu kitapta
Yayınlanma:

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Öztaş, Ermenek bölgesinde yetişen bazı endemik bitkilerinin görsel anlamda tanıtacak bir kaynağın eksikliğini hep hissetiğini, “Bitkiler Magazin Sever” gerçeğinden hareketle, benzerine başka bir yerde rastlamanın mümkün olmadığı bitkileri araştırarak kitap haline getirdiğini ifade etti

Kitabı hazırlarken doğduğu ve çocukluğunun ilk evrelerinin geçtiği Ermek’in(Taşeli) engin ve derin hatıraları içerisinde kaybolduğunu söyleyen Prof Dr. Haydar Öztaş, “Yüreğimde beni heycanlandıran ince bir sızı ile tekrar oralara döndüm. Bizim toprağımızın farklı bir hikayesi vardır, Ermenekli bir şairin tanımladığı gibi buraları ‘tekerleğin değmediğİ’ yerdir” diye konuştu.

“TANRININ UMUTMADIĞI YER ERMENEK”

3 yıllık bir çalışmanın neticesinde bölgenin “alımlı ve gösterişli” bitkilerinden oluşan ve bölgede yetişen 36 endemik bitkinin yer aldığı kitaptan bilgilerin dışında kendi hayatından da kesitler veren Öztaş, “Ben Ermenek’te doğdum. Torosların çoğu zaman bahar dönemlerinde bile ulaşılması zor olan Büyükkarapınar köyünde. Hazan mevsiminin bütün duyguları coşturduğu bugünlerde oraları tekrar ziyaret ettim. Sisli engine, derin hatıralar içerisinde, çocukluğumda kayboldum.  Yüreğimde beni heyecanlandıran ince, tarifsiz bir sızı ile tekrar eski yoksul, ancak mutlu yaşadığım hatıralara döndüm. Hiç bir şey yerli yerinde değildi, ancak tüm tahribata karşın çocukluğumun nadide çiçeklerinden bir kısmı hala çoğu insanın bilmediği, çıkmaya cesaret edemediği yalçın sarp kayaların içerisinde saklıydı” dedi. Yüzyıllar boyunca kapalı bir yaşamın sürdüğü, herkesin unuttuğu ancak Tanrının unutmadığı, doğal güzellik ve zenginlikleri cömert verdiği Ermenek Bölgesi’nin günümüzde halen bitki araştırmacılarını (Botanikçileri) heyecanlandırdığını belirten Öztaş, “Tanrı Ermenek-Taşeli halkına “ size yalnızca sizlerin görebilmeniz ve zevk alabilmeniz için rengarenk nadir çiçekler  ve altında doğal tüneller oluşturduğum ceviz ağaçları hediye ediyorum” diyerek, Ermenek ve Taşeli Bölges’ini nadir çiçeklerle donatmıştır. Büyüyüp, Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunu dolaştıktan sonra “en güzel yerin” yine bu coğrafya olduğunu bir daha idrak ettim” şeklinde konuştu.

 “BOTANİKÇİ DEĞİLİM, GÖRDÜĞÜM FARKLI BİTKİLERİN FOTOĞRAFLARINI ALABİLECEK BİLGİ BİRİKİMİNE SAHİBİM”

Bölgenin doğal güzellikleri ve Dünya’da hiç bir yerde rastlanmayan  nadir (endemik) bitkilerini  tüm  fotoğrafçılık deneyimi kullanarak herkese, özellikle Ermenek ve çevresinde yaşayan halkın bilgisine sunmanın kendisi için  için bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden Öztaş, “Bu sinsi ve memleket özlemi ile karışık duygu beni bu kitabın hazırlanmasına yönlendirdi.Bölgeye son yıllarda hep özlemini çektiği yolların hızlı bir şekilde yapılmaya başlanması bölgenin doğal kaynaklarının talanını hızlandırmıştır. Bu nedenle bitki zenginliğinin kayıt altına alınması bir Ermenekli olarak benim görevimdi. Ben botanikçi değildim, ancak “gördüğü güzel ve farklı bitkilerin güzel fotoğraflarını alabilecek” birikime sahibim. O nedenle yaşadığım, çocukluğumun en güzel günlerini beraber geçirdiğim bitkilerin kitabını hazırlamak zorundaydım. Şimdi kitaba baktığımda oldukça güzel bir eserin ortaya çıktığını görüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.