Esnafın gözü “sema”da

Mevlana Meydanı esnafları, durgun piyasanın canlanması için hava şartlarının iyi olmasını bekliyor. Tanıtımın yeterli yapılmadığını söyleyen esnaflar, kokartı olmayan tur rehberlerinin de ekonomiyi baltaladığını aktardı.

Esnafın gözü “sema”da
Yayınlanma:

Şeb-i Arus törenlerinin yaklaşmasıyla birlikte Konyalı esnafı heyecan sardı. Hazırlıklara başlayan Mevlana esnafı bu yıl yapılacak törenlerden ümitli. Yerli turistin gelmesini bekleyen esnaflar havaların da güzel olmasıyla birlikte alışverişlerin artacağını söyledi. Bunun yanı sıra yerli turistleri getirecek rehberlere de dikkat çekildi. Turistler üzerinden “Ayakçı” tabir edilen kişilerin esnafı baltaladığını söyleyen Pişkin Restoran İşletme Sahibi Tahir Pişkin, “Geçen sene havalar soğuk olduğu için gelen turistler, dışarı çıkamadı. Bu sene ise havalar güzel olursa esnafın yüzü güler. Bunun yanı sıra kokartı olmayan rehberler, gelen turistleri para karşılığında anlaştıkları lokanta ve hediyelik eşya dükkanına götürüyor. Bu durum da diğer esnafı zor durumda bırakıyor” dedi. Şeb-i Arus törenleri için yeterince tanıtım yapılmadığını kaydeden Pişkin, “Başka illerde yapılan tanıtımlar Konya’dan daha iyi. Konya olarak aslına uygun yapılan Şeb-i Arus törenlerinin tanıtımını yurt içinde iyi yapmalıyız. Yabancı turist Konya’ya gelmiyor. Sadece İranlılar geliyor ve Konya ekonomisine katkı sağlamıyor. Törenlerin açılışı için Mevlana Meydanı’nda güzel bir tören yapılmalı. Yurt içinden turist gelirse hem Şeb-i Arus’a ilgi çoğalır hem de Konya ekonomisi kazanır” görüşlerine yer verdi.

76490.jpg

“ŞEB-İ ARUS’UN TANITIMLARI İYİ YAPILMALI”

Koç Hac Malzemeleri ve Hediyelik Eşya Dükkanı İşletme Sahibi Hamza Koç, Şeb-i Arus törenlerinin başka illerde yapılmasının Konya esnafını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Koç, “Biz hazırlığımızı yaptık. Ancak her sene olduğu gibi bu yılda ümidimiz yok. Biz 1960’tan beri bu bölgede esnafız. Önceleri Şeb-i Arus haftası esnaflarda heyecan olurdu ama artık eskisi kadar ümitli değiliz. Bunun nedenlerinden biri de törenlerin başka yerlerde yapılıp daha cazip hale gelmesi. Konya’da aslına uygun yapılan törenlerin tanıtımı yapılarak ziyaretçi sayısını artırmalıyız. Eğer yeterli tanıtım yapılırsa yurt içi ve yurt dışından gelenler, 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’yı ziyaret eder. Yoksa ziyaretçiler sadece 17 Aralık için gelecek. Bu nedenle biz piyasanın son 2-3 gün canlanacağını düşünüyoruz. İnsanların ekonomik durumları da çok iyi değil. Bu nedenle de ziyaretçi sayısı artmıyor” diye konuştu.

ESNAF İÇİN HAVA ŞARTLARI ÖNEM TAŞIYOR

Safa Hac Merket ve Hediyelik Eşya Dükkanı İşletme Sahibi İsmail Bahçeci ise, Şeb-i Arus’un asıl amacının anlatılması gerektiğini belirtti. Şeb-i Arus’un sadece şekilden ibaret olmadığının altını çizen Bahçeci, “İnsanlar artık sadece tören izlemeye geliyor. Oysa bu maneviyatın hissedilmesi ve yaşanması gerekiyor. Bunun sağlanması için yetkililere büyük görev düşüyor. Gerekli tanıtımlar ve çalışmalar yapılarak bu sağlanmalı. Mevlana’nın söylemek istedikleri dile getirilmeli. Ekonomik olarak piyasa durgun ama biz Şeb-i Arus’un bir hareketlilik getireceğini düşünerek hazırlıklarımızı yaptık. Konya esnafının ve Konya ekonomisinin kazanması için hava şartları da önemli. Geçen sene havalar soğuktu ve ziyaretçiler dışarı çıkıp gezemedi” ifadelerini kullandı. Bahçeci, ziyaretçilerin alışveriş yapmalarının Konya ekonomisini canlandıracağını kaydetti. Ziyaretçilerin en çok Mevlana Şekeri, semazen ve Konya’ya özgü hediyelik eşyaları tercih ettiğini aktaran Bahçeci, tur şirketlerinin Konya’da birkaç gün konaklaması gerektiğini sözlerine ekledi. (İlyas Şen)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.